přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Android na počítači

Android na počítači

logo.png

Pro toho, kdo chce počítač s mobilním androidem ..


Dnes je možné všechno, kdo ho nemá ten ho chce, kdo ho nezná ten ho zkusí a pár lidem to je úplně jedno. ;-) V poslední době s oblibou sleduji projekt Wing Linux, který se snaží portovat Androida na mobilní telefony s mobilním Windows (už se nemůžu dočkat) a tak jsem si říkal, že se také podívám zda existují porty androida i jinam.. (V této souvislosti jste možná také zaznamenali nějaká zařízení s androidem či systémem vypadajícím podobně objevující se na laciných PDA z Číny..)

Pro koho to je?

Pro toho kdo má androida a chce si na něm něco zkusit někde jinde, nebo jednoduše pro toho, kdo si chce zkusit jak Android vypadá a zda by mu vyhovoval. Tady musím říct, že patřím k té druhé skupině a tak nemůžu dost dobře srovnávat.

Stažení a instalace

Ze stránek projektu, buď verzi na CD nebo USB flash disk (pro zápis staženého obrazu pro flash disk lze použít USB Image Writer). Osobně doporučím spíš ten obraz CD, který se hodí pro odzkoušení např. do VirtualBoxu. Cílem tohoto projektu je port Androidu na platformu x86, v dnešní době jsou ale podporována pouze některá zařízení, obecně se dá říct, že to jsou malé notebooky Asus EEE a podobné. Na běžném stolním počítači mi systém nenaběhl. Z důvodu aktuálnosti jsem sáhl po nestabilních verzí systému.

1.png

Pro zavedení systému je použit zavaděč Grub. Výše uvedený obrázek ukazuje zavaděč po instalaci na pevný disk počítače. Při spuštění live CD s androidem je v Grubu vidět možnost pro jeho instalaci na pevný disk - instalace je jednoduchá a velmi rychlá.

Prostředí Androidu

Asi to bude klasický Android nebo téměř klasický Android, nemám s čím srovnávat. Náběh je nad poměry rychlý, po instalaci na pevný disk a spuštění systému je třeba nejdřív odemknout obrazovku, teď si říkám k čemu to tam vlastně je... Ale musíme si uvědomit, že je Android primárně určen pro mobilní telefony a tak je to přizpůsobení se telefonu viditelné na každém kroku (se vším všudy). ;-) Odemknutí obrazovky se provádí jako mávnutím prstu po displeji, v našem případě tedy myší, kterou zámek přetáhněte směrem nahoru.

2.jpg

Po přepnutí lokalizace na češtinu se systém začne tvářit přívětivěji. Na dalším obrázku vidíte plochu Androidu.

3.jpg

Panel nahoře, panel vpravo a na vyžádání také skrývací dole. V případě nastavení sítě ze serveru DHCP internet funguje hned a sám od sebe. Nějaké návody o tom jak se dělá to či ono najdete v dokumentaci.

Programů je na první pohled dost a také není problém z App Store nainstalovat další. Dál následuje obrázek rozbalené nabídky s programy.

4.png

Na co člověk klikne, to se pustí a někdy také spadne. Na druhou strane se to celé chová docela stabilně a větší problémy jsem nezaznamenal. Pokud budete chtít přehrávat nějaké filmy, stahovat něco z internetu atp. zřejmě bude muset vyřešit "problém" s kartou. V podstatě se řeší buď pomocí flash disku (dovedl bych si představit i externí disk, ale nevím to jistě) nebo úpravou parmetrů zavedení jádra (provádí se úpravou parametrů zavedení z Grubu). Dál je obrázek obsahující prohlížeč s vysunutou nabídkou dole

5.png

Konečně ještě přikládám snímek App Store s dostupnými aplikacemi pro tuto platformu.

6.png

K čemu to je dobré?

Třeba si na tom také najdete to své. Mobilní telefony oproti klasickému počítači zpravidla neoslní výkonem a tak co běží rychle na mobilu, mělo by zákonitě o to rychleji běžet na výrazně silnějším počítači. Díky optimalizaci pro dotykové displeje, jednoduchosti rozhraní, velikosti písma i dalším šikovnostem bych si dokázal tento systém představit třeba na počítači určeném k přehrávání huby, videa, počítači pro děti a další. Jistě vás něco také napadne.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy