přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ať víš, do čeho jdeš

Ať víš, do čeho jdeš

Je to snadné, snímky aplikací ...


Na adrese http://screenshots.debian.net/ se začíná rozbíhat docela zajímavý web, který si klade za cíl obsáhnout snímky aplikací obsažených v Debianu. A těch že není zrovna málo... Pokud chcete přispět také tou svou aplikací, kterou v Debian GNU/Linuxu používáte, pak neváhejte. Nahrání snímků aplikací je stejně snadné jako jejich procházení.

Pokud nejste zrovna angličtináři, můžete pro přeložení návodu i vlastních stránek použít Překladač Google, ve kterém návod (požadavky) na parametry vytvořených snímků aplikací vypadají takto. I když není překlad vždy stoprocentní, myslím, že je vcelku jasný. No, protože jsem mj. učitel, a snad mě to "omlouvá", tak jen pro jistotu:

  • formát nahrávaného obrázku musí být PNG, přitom nepoužívejte prokládaný PNG obrázek
  • snímejte pouze danou aplikaci, ne celý desktop
  • snímejte aplikaci tak jak ji používáte, tzn. ne úvodní/prázdné okno, to platí i pro snímky her
  • maximální velikost obrázku je 800x600 pixelů, pokud nahrajete obrázek větší, bude jeho velikost automaticky zmenšena (spolu se zachováním poměru stran), na druhou stranu je lepší nahrávat menší obrázky
  • pro snímání aplikací můžete použít Gimp, xwd, scrot, ksnapshot. Mým oblíbeným programem pro tuto činnost je Snímek obrazovky v podobě modulu panelu Xfce.
  • dekorace oken můžete nechat tak jak jsou
  • aby byl snímky aplikace srozumitelné pro všechny (pravda, především pro anglicky mluvící uživatele), nastavte v aplikacích angličtinu. To se provede snadno zadáním příkazu "export LANG=C" v terminálu a poté spusťte svoji oblíbenou aplikaci, např.:
export LANG=C
mousepad

To je vše. Takže pokud se chcete připojit, nikdo vám bránit nebude. Když si vzpomenu, že člověk často instaluje něco o čem pomalu ani neví jak to vypadá ... To je asi stejné jako v tom vtipu, kdy doktor "Operuje, operuje, operuje a najednou kouká, že pitvá a pitvá a .." Na druhou stranu v linuxovém systému by to mohlo vypadat třeba tak, že "Instaluju, instaluju, instaluju a najednou koukám, že nevím co jsem to vlastně instaloval... "

Aktualizace článku (1)

Pokud používáte správce balíčků Synapic a shodou okolností ho máte z větve unstable, tzn. verzi alespoň 0.62.2, pak se vám po kliknutí na balíček objeví v části s popisem balíčku i tlačítko pro stažení snímku aplikace (Get screenshot). A odkud si myslíte, že snímky bere? ;-)  (Za informaci díky uživateli Debian GNU/Linuxu - pestr.)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux