přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bez systému / Linux

Bez systému / Linux

V kolonce operační systém se u mnoha prodejců můžete setkat s položkou "Bez systému / Linux".


Zhruba před dvěma lety mě jedna známá požádala o pomoc při výběru notebooku. Volba padla na robusní pohledný Fujitsu-Siemens V5535 s předinstalovaným Linuxem. Notebook byl u prodejce zařazen do kolonky "Bez systému / Linux". Doufal jsem, že pokud na přístroji poběží výrobcem předinstalovaná linuxová distribuce, poběží na něm také některá z mainstreamových. Po zapnutí následovalo překvapení. Na notebooku byla předinstalovaná pouze jakási komická konzolová parodie linuxové distribuce. Ani grafický adaptér SiS671, ani WiFi adaptér Atheros AR5007 v ní nebyly funkční. Vyzkoušel jsem v té době čerstvou verzi Ubuntu 8.04. Fungovala lépe, ale ani ona neuměla po čisté instalaci poskytnout použitelné rozlišení grafické karty a konektivitu WiFi. Ano, vše se dalo zvládnout, ale čtením diskuzních fór, stahováním ovladačů a zkoušením různých postupů jsem strávil více než dva večery. Utěšoval jsem se tím, že časová investice nebyla marná.

Nějakou dobu bylo vše v pořádku. Do té doby než si jednoho krásného dne známá stáhla bezpečnostní aktualizace a z věčných lovišť jí vzkázali, že ovladač od WiFi adaptéru dorazil v pořádku. Od té doby jsem kolotoč s nastavováním ovladačů zmiňovaného notebooku absolvoval celkem čtyřikrát. Ve chvilkách tichého zoufalství jsem si představoval poutavý obrazec na betonovém chodníku pod okny, tvořený součástmi uvedeného notebooku. Několikrát jsem nebyl dalek od jeho uskutečnění. Také jsem postupně zkoušel novější verze distribuce Ubuntu, ovšem pořád se stejným výsledkem. V současné době na notebooku zakotvila Mandriva 2010, která si s jeho hardware porozuměla přece jen o něco lépe.

Tato a další podobné příhody měl vedly k přijetí jednoduchých pravidel. Bude-li vybraný notebook u prodejce zařazen do kolonky „Bez systému / Linux“, bude u něj mnohem pravděpodobněji platit pouze to první. Nelze u něj čekat ani funkčnost danou od výrobce ani podporu prodejce. Prodejce, který takto nepřímo vyjadřuje Linux = bez systému si může být jistý, že u něj nenakoupím a pro výrobce platí totéž. Uvažuji, že pokud by toto pravidlo přijal každý příznivec Linuxu, bude výrobců a prodejců linuxových počítačů méně. Ale ti, kteří zůstanou, budou dodávat fungující linuxový počítač a ne habaďůru na zákazníka.

Neodpustím si dodatek. Linuxu jsem zůstal věrný. Druhý známý, na jehož počítač tento systém dosud nezavítal, ke mně pravidelně chodí se žádostmi o odvirování a reinkarnaci odumřelých Windows...

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela (*1968) pracuje jako vývojář pro jednu velkou nadnárodní společnost. Pokud zrovna něco nesepisuje, zabývá se fotografováním nebo hraním na basu.


  • Distribuce: Ubuntu, Mandriva

| proč linux | blog