přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bílá nebo modrá smrt?

Bílá nebo modrá smrt?

Řeč bude o počítačích, jak jinak ...


Kdo by neznal modrou smrt. V počítačové terminologii se jí rozumí modrá obrazovka operačního systému MS Windows známá především z dřívějších dob a signalizující chybu systému, ovladače, hardwaru nebo tzv. nespecifikovanou chybu někde na úrovni páté dimenze v prostoru mezi nebem a zemí. V novějších verzích systému MS Windows pak tato obrazovka bývá nahrazena velmi svižným restartem, přesně v duchu myšlenky: "Když už nevíš coby, tak se restartuj."

V nedávné době jsem ale narazil na mně dosud neznámý pojem "bílá smrt". Co si pod ním představit? Pokud by se jednalo o nějaký dobrodružný film, bylo by vše jasné. Tou bílou smrtí se zpravidla myslí smrt v ledových pustinách, kde není nic jiného než sníh. Co to ovšem znamená v případě výpočetní techniky?

Rovnou můžu říct, že bílou smrt vám také nepřeji. Jen jsem se s ní setkal a hned jsem jí musel nějak řešit. Bílá smrt je tzv. smrt webové aplikace, kdy se vám místo kýžené internetové stránky zobrazí pouze stránka bílá, na které nenajdete zhola nic. Je to prostě bílá stránka. A čím že je způsobena?

Možností je řada. Ta moje bílá smrt byla způsobena chybnou verzí Apache na serveru (tentokrát jsem ten mixovaný Debian trochu přehnal a ocitl se ve verzi unstable). Dceřiné procesy Apache pak vcelku nepravidelně segfaultovali do věčných lovišť. Díky tomu, nebo lépe právě kvůli tomu, nevrátil webový server Apache kompletní stránku a v prohlížeči se objevila pouze stránka prázdná (bílá smrt). Abych řekl celou pravdu, situace byla ještě komplikovanější -  v prohlížeči se zobrazila bílá stránka, ale zdrojový kód této stránky byl v pořádku. ;-) Zapeklitý problém.

Na druhou stranu jsem se alespoň dočetl jak se tento problém v odborných kruzích vlastně nazývá a čím může být způsoben. Příčin je přitom celá řada a tak chyba na webovém serveru byla nakonec jen jednou z mnoha, které mohou nastat. Na vině totiž může být internetový prohlížeč, chyba webové aplikace, problém na cestě nebo cokoliv co v dnešní době ani nedokážeme pojmenovat, natož na to pomyslet.

Nezbývá než popřát, ať se vám bílá smrt vyhne stejně jako ta modrá. ;-)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux