přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, ¿Co takhle kubánský Nova Linux?

¿Co takhle kubánský Nova Linux?

Kuba se vydala cestou vlastní linuxové distribuce - Linux Nova. Tato informace byla poměrně dost medializovaná z politické stránky věci. Zkusil jsem Nova Linux nainstalovat.


Nova Linux je distribuce založená na Gentoo a vyvíjená na Universidad de las Ciencias Informáticas v Havaně. Je k dispozici jako live CD, běží ve španělštině a používá prostředí Gnome. Distribuce se uživatele pro jistotu na nic neptá, stačí spustit CD a jedním kliknutím nainstalovat.

Distribuce obsahuje vcelku standardní sadu aplikací. Pro konfiguraci má vlastní nástroj Nova Center a pro instalaci balíčků používá program Summon.

Desktop je laděn celý do modra, na ploše je pohled na ameriku s Kubou uprostřed (na screenshotech je pouze výřez). Jako symbol distribuce používá pěticípou hvězdu laděnou do modra.

Start

Start systému

Start Gnome

Start Gnome

Nova Control

Nova Control

Summon

Summon

Distribuce přináší především usnadnění instalace z pohledu španělsky mluvících uživatelů. Předpokládám, že z pohledu Kubánské vlády přináší také kontrolu nad repozitáři. Tedy pro českého uživatele to nebude. Možnost změnit jazyk systému jsem nikde nenašel (což neznamená že tam není).

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog