přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co uživatelům (pravděpodobně) přinese Xfce 4.8?

Co uživatelům (pravděpodobně) přinese Xfce 4.8?

xfce.png

První prerelease Xfce 4.8 by se měl na světlo světa vyklubat už tento týden. Jaká bude nová verze Xfce? Mění se mnoho vnitřních technologií, na těch ale záleží spíš vývojářům. Já se podívám na zoubek chystaným změnám, které přímo ovlivní uživatele tohoto prostředí.


Tip: Nezapomeňte se zajít podívat na mou přednášku o Xfce už tuto sobotu v 10:30 na LinuxAltu v Brně.

Vzdálená úložiště v Thunaru

Tak jako v KDE a GNOME, bude možné i v Xfce přistupovat na vzdálená úložiště (SSH/SFTP, FTP, NFS, Samba...) přímo ze správce souborů. Prostě zadáte do adresy něco jako ssh://nekdo@nekde a je to. V současnosti je/bylo nutné vzdálená úložiště připojovat, například pomocí sshfs, nebo používat jinou aplikaci, než Thunar.

Vzdálená úložiště v Thunaru, zdroj gezeiten.org Vzdálená úložiště v Thunaru, zdroj gezeiten.org

Toto už funguje v testovacích verzích, takže se této možnosti určitě dočkáme. Co zatím ale nefunguje, je možnost vytvoření záložky na vzdálené úložiště (v postranním panelu). Každopádně i to je v plánu.

Rychlejší zpracovávání náhledů

Thunar přechází na nový systém vytváření náhledů. Jeho velká výhoda by měla být v tom, že když soubor přesunete nebo zkopírujete, informace o náhledu se zaznamená, takže se nemusí generovat znovu. U dlouhých filmů (respektive velikých souborů) je to celkem zásadní. Taktéž se smaže náhled smazaného souboru, což bude mít za následek ukončení zas***ní složky .thumbnails (moje má momentálně skoro pět set megabajtů).

Vylepšená práce s klávesnicí ve vyhledávači aplikací

Pokud ve vyhledávači aplikací zadáte například "rist", jedinou nalezenou aplikací je Ristretto (alespoň u mě). Po stisknutí Enteru se nyní přesune focus na jedinou položku. V příští verzi by se ale Ristretto rovnou spouštělo, což by vedlo k větší použitelnosti jako spouštěč aplikací, místo například GNOME Do. Zároveň bude možné pomocí [Shift+Enter] případně [Ctrl+Enter] spustit aplikaci v terminálu.

Vyhledala se jen jedna položka Vyhledala se jen jedna položka

Je také v plánu vytvořit API pro různá rozšíření a umožnit uživateli zvolit si menší vzhled vyhledávače aplikací - opět podobnost s GNOME Do. Toho se ale dočkáme asi až ve verzi 4.10.

Přes Vyhledávač aplikací bude možné dělat všechno možné, pivo vám ale nepřinese, zdroj gezeiten.org Přes Vyhledávač aplikací bude možné dělat všechno možné, pivo vám ale nepřinese, zdroj gezeiten.org

Nastavení

Některá okna s nastavením Xfce jsou dost velká a nevejdou se například na malé obrazovky netbooků. Ve verzi 4.6 by neměla být větší než 800×500 pixelů. Dočkáme se také nového dialogu pro nastavení obrazovek (já osobně tedy momentálně používám LXRandr).

Ikony na ploše

Momentálně jsou zarovnány v mřížce, ale možná bude možné je umístiti kamkoliv (samozřejmě přibude možnost Vyrovnat ikony a také bude možné nastavit aktuální chování jako výchozí). Toho se ale dočkáme pravděpodobně až ve verzi 4.10.

To je vše

Samozřejmě se do verze 4.8 dostanou i úpravy jednotlivých aplikací jako je snímač obrazovky, nebo prohlížeč obrázků, ale jinak to je z hlediska základních komponent všechno. Je samozřejmě možné, že toho bude víc, nebo i míň, protože finální verze má vyjít až v lednu, každopádně zmrazení funkcí (žádné další nepřibudou) se koná už tuto neděli.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog