přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Data z Google kalendáře v Orage

Data z Google kalendáře v Orage

kalendar.jpg

Hledal jsem způsob, jak synchronizovat data z Google kalendáře a data v Xfce kalendáři Orage. Orage není žádný moloch, jako Evolution, Thunderbird, nebo Outlook, takže o synchronizaci nemůže být řeč. Našel jsem ale způsob, jak data z Googlu dostat jednoduše do Orage. Zpátky ne.


Co funguje?

Jedním příkazem můžete stáhnout informace o vašich schůzkách, jednáních, hospodách a pod. z Google kalendáře do kalendáře Orage. Pokud chcete, můžete samozřejmě využít i cronu, aby se tyto informace samy aktualizovaly.

Co nefunguje?

Úpravy, které provedete v kalendáři u Googlu, neuvidíte v Oragu hned. Úpravy, které provedet v Orage se nejenže nepřidají do Google kalendáře, ale z Orage zmizí při další aktualizaci informací z Google kalendáře.

Taky nejde přidat data z více kalendářů.

K čemu to teda je?

Dobrá otázka. Kalendář Orage nepoužívám, ale můžu si ho otevřít kliknutím na hodiny na Xfce panelu. Proč tedy nevyužít tu možnost, kliknout a vidět? Navíc, pokud jsem offline, stále vidím v kalendáři posledně aktualizovaná data, což se hodí.

Má to háček?

Má. Musíte nastavit váš kalendář jako veřejný. Mně to nevadí, nemám tam schůzky s milenkou ani se svým drogovým dealerem, takže žádný problém. To není pravda, vizte můj komentář.

Jak to udělat?

Nejdříve nastavete svůj Google kalendář na veřejný.

Nastavení kalendáře na veřejnýNastavení kalendáře na veřejný

Tím se vytvoří věřejný *.ics soubor s vašimi daty. Jeho adresa je prostá (samozřejmě nahraďte příslušnou část, vaším Google učtem):

http://www.google.com/calendar/ical/username%40gmail.com/public/basic.ics

Poté uložte následující skript od Douga Moncura (opět příslušnou část - řádek 6 - nahraďte):

#!/bin/bash
touch ~/.calendar/basic.ics
date >> ~/.calendar/google_download.log
while test ! -s ~/.calendar/basic.ics
do
wget -rK -nH http://www.google.com/calendar/ical/username%40gmail.com/public/basic.ics -O ~/.calendar/basic.ics -a ~/.calendar/google_download.log
sleep 30
done
if test -s ~/.calendar/basic.ics
	then
	mv ~/.local/share/orage/orage.ics ~/.local/share/orage/orage_old.ics
	mv ~/.calendar/basic.ics ~/.local/share/orage/orage.ics
fi
killall orage
#orage
exit 0

Pokud vám Orage sídlí v oznamovací oblasti, odkomentujte předposlední řádek. Pokud Orage vyvoláváte kliknutím na applet Hodiny Orage, nedělejte to.

Po spuštění skriptu se data v kalendáři přepíší daty z Google kalednáře. Jak si můžete všimnout, data, která v kalednáři byla, se zálohují, ale vždy je záloha pouze jedna. Před spuštěním vytvořte složku .calendar.

A je to

Kalendář GoogleKalendář Google

Orage s daty z Google kalendářeOrage s daty z Google kalendáře

Nastavení kalendáře na veřejnýNastavení kalendáře na veřejný


Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog