přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Diagramy pomocí Dia

Diagramy pomocí Dia

Editor diagramů a schémat nejen pro učitele ...


Zrovna jsem si vzpomněl na objednávku nějakého fyzikální CADu, který si kolega zařídil a při té příležitosti jsem si (ač nefyzik) chtěl vyzkoušet co umí program Dia. Program je sice relativně starší, ale pokud k tomu přičteme jeho možnosti, cenu (zdarma) a podporu více platforem ((ne)jen Windows a Linux), pak není zřejmě nad čím příliš přemýšlet.

Na Internetu jsem si našel nějaký nákres a pokusil se ho udělat v editoru. Za chvíli (si 25fyzika.png min) byl obrázek hotov, na to že s programem nedělám, tak mi čas i výsledek přijde "odpovídající"...

Pár tipů

Standardně je v nabídce Zobrazit zapnutá volba Lnout k objektům (lnout = přichytávat), kromě toho jsem po chvíli litoval, že jsem si dřív nezapnul také možnost Lnout ke mřížce. Tím se díky přichytávání ke mřížce lépe (rovněji) kreslí jednotlivé objekty.

Na přepsání textu nepoužívejte klávesu Del, ta celý text smaže, pokud chcete text pouze editovat (odmazat), pak použijte klávesu Backspace.

Při svých schopnostech kreslení se bez zarovnání objektů neobejdu. Najdete je v nabídce Objekty - Zarovnat. To jsem mj. použil třeba pro vytvoření soustředných kružnic (malá/velká koule). Kromě klasického vertikálního a horizontálního zarovnání je k dispozici také vertikální/horizontální rovnoměrné rozprostření objektů (použito u šrafování země dole na obrázku) a další.

Výsledný obrázek je samozřejmě vhodné vyexportovat do nějakého běžně používaného formátu. To provedete v nabídce Soubor - Exportovat. Program rozpozná typ souboru podle jeho přípony, mou oblíbenou je v tomto případě formát PNG. Exportován je přitom celý obrázek (na označení/vybrání objektů nesejde).

Pokud vyberete nějaký nástroj (např. úsečku), pak po jejím nakreslení se výběr zruší, pokud chcete vybrat úsečku trvale, pak stiskněte při výběru komponenty klávesu Shift, tím zůstane tlačítko vybrané i dál.

Jestliže se vám zdá délka čar "čárkované čáry" příliš velká, pak nastavte jinou. V téže nabídce, kde volíte čáru je také volba Podrobnosti a po nastavení Délka čáry na 0,5 jsem měl po problému ..

Další zdroje

Editor Dia zde na Linuxexpresu

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy