přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Drobnosti, které usnadní život

Drobnosti, které usnadní život

Jsou to drobnosti, ale pomohou a potěší.


Přesměrování Xek přes ssh

To je věc, o které asi víte. Prostřednictvím protokolu ssh lze přesměrovat (forwardovat) grafické aplikace. Prakticky to funguje tak, že se připojíte na vzdálený počítač a spustíte aplikaci vyžadující Xka. Ta se vám pak zobrazí na vašem počítači a vy s ní můžete pracovat jako byste seděli přímo u vzdáleného počítače. Vše bezpečně a jednoduše. Také doporučuji zapnutí komprese (-C) což ocení majitelé pomalejších připojení k Internetu (jaké já). Jediné co tedy potřebujete, je zadat příkaz ssh v následujícím tvaru:

ssh -C -X <jméno vzdáleného počítače>

Co mě zaujalo je to, že to funguje i pokud se projdete přes více počítačů. Tzn. pomocí příkazu se můžete připojit třeba na server a ze serveru pak na lokální stanici. No  a výsledek se vám zobrazí pěkně na vašem počítači.

V konfiguračním souboru daemona ssh (/etc/ssh/sshd_config) je potřeba mít povolenou direktivu

X11Forwarding yes

Vytvoření PDF souboru z hromady obrázků

Je to nedávno, dostal se mi pod ruku zajímavý návod, ve kterém byly jednotlivé stránky oskenovány do obrázků s označením 1.jpg, 2.jpg až nějaké 100.jpg atd. Návod mě zaujal, ale chtěl jsem nějaký rozumný způsob jak si ho přečíst. Nevím jak vy, ale jakmile si představím nějakou elektronickou verzi knihy a tak podobně, tak se mi ihned vybaví soubor ve formátu PDF. Takže jak PDF vytvořit z hromady obrázků tohoto formátu? Snadno, v konzoli zadáme:

convert `ls *.jpg | sort` navod.pdf

Význam je jasný, pro konverzi jsem použil program convert, který umí skutečně hodně. Obrázky jsem nejprve seřadil, aby na sebe stránky navazovaly (ls *.jpg | sort) no a výsledek nechal zapsat do souboru navod.pdf. Jen mě nějak nenapadá způsob jak to udělat snadno ve Windows...

Přehrávání hudby na druhém počítači

Tady se mi asi budete smát, ale situace byla následující - mám dva počítače, ale jenom jedný bedýnky. Bedýnky jsou ze zjištného důvodu umístěny na počítači na kterém nepracuji, ale který je umístěn na dva kroky ode mě. Takže chtěl jsem si přehrávat hudbu na počítači u kterého nesedím a zmiňované přehrávání nějak šikovně (vzdáleně) ovládat. Řešení v mém případě se jmenovalo mpd, které již delší dobu používám.

Na druhém počítači jsem tedy nainstaloval mpd server

sudo aptitude install mpd

No a na svém počítači otevřel nastavení klienta v podobě gmpc, kterým jsem se hodlal na nový server připojit. Nejprve je však potřeba trochu poštelovat nastavení hudebního daemona mpd. V souboru /etc/mpd.conf (nového serveru) jsem nastavil následující:

bind_to_address                 "<IP adresa vzdáleného počítače>"

a odkomentoval řádky

mixer_type                      "alsa"
mixer_device                    "default"
mixer_control                   "PCM"

Poté restartoval daemona mpd

sudo /etc/init.d/mpd restart

První zajistí, aby daemon mpd poslouchal na síťovém rozhraní a ne na localhostu, jak je ve výchozím nastavení a druhé umožní nastavovat hlasitost přehrávání přímo z klientské aplikace (gmpc v mém případě). Po připojení klienta tak můžu pouštět hudbu na druhém počítači a ovládat přehrávání jako kdybych seděl přímo u něj.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux