přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Frakatý a já

Frakatý a já

happy_tux_mensi.jpg

Kterak a proč jsem spokojená uživatelka Linuxu vám barvitě vylíčím a rozvinu v příběhu na pokračování.


S tímto úhledným tvorem s milým výrazem v tváři jsem se poprvé setkala asi před 4-5 lety. Věděla jsem o něm už předtím, ale tentokrát jsme si podali ruku.

Musím se přiznat - udělal na mě okamžitý dojem! Už svým vzezřením vyjadřoval, že se v něm skrývá víc, než v strohých, hranatých, barevných čtverečcích Oken, která jsem do té doby znala.

Naše vzájemné poznávání začalo.

Měla bych ještě zmínit, co bylo příčinou mého zájmu o Frakatého.

Jeden důvod je prostý. Je známo, že jednou z hlavních a pro mnoho lidí nepopíratelně velmi zajímavých skutečností je, že netahá z kapes žádné peníze. Přijde a slouží. Toto samo o sobě mi přišlo v dnešní, na peníze silně zaměřené době, zvláštní. Začala jsem se ptát: „Proč je zdarma?“

A odtud už přímo přecházím k samotnému jádru toho, proč Linux mezi všemi operačními systémy jasně vyniká. Má to souvislost s jeho vznikem. Je to idea, na které je postaven, a která je prostě sympatická! A to, že jej lidé napsali sami pro sebe, pro svou potřebu. Linux jako operační systém je totiž svobodný. Spoluvytváří a neustále jej zdokonaluje velké množství lidí, protože do něj mají volný přístup. Tento fakt pokládám za přitažlivý, umožňuje stmelit mnoho dobrých nápadů.

A z výše uvedeného důvodu jsou jeho pořizovací náklady nulové.

Další faktorem mého přestupu na Linux byla vrozená zvědavost, touha vyzkoušet něco nového, a v neposlední řadě bych zmínila i jistý druh otrávenosti z věčného „umývání Oken“.

Jak jsem již uvedla, naše první setkání potvrdilo mou domněnku, že půjde o trvalý vztah. Při dalším, bližším oťukávání mi bylo jasné, že my dva si sedneme.

Zcela zásadní kvalitou je jeho přehlednost, rychlost, spolehlivost, stabilita. Podobně jako ve hře Tux Racers, kde frakatý rychle a hladce zdolává určenou trasu, zdolává i mé uživatelské potřeby. V těch preferuji možnost mít otevřeno současně bezpočet oken a aplikací, dále možnost neplatit za zbrklé a zmatené kliky několikaminutovým restartem, jak jsem do té doby byla zvyklá.

To je v krátkosti stručný výčet několika předností Frakatého. Nerada bych se nechala příliš emočně unést, jak se nám ženám občas stává (dokonce i manželkám známých politiků...), proto pokračovat ve střízlivém tempu budu příště.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz