přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hledá se ideální souborový manažer. Zn.: Spěchá

Hledá se ideální souborový manažer. Zn.: Spěchá

xterm_initial.png

Ideální software se hledá hůř než ideální chlap! Když jsem si před rokem začala s Ubuntu, zpočátku jsem velmi intenzívně postrádala Total Commander. K dispozici je řada alternativ, ale je to taková seznamka naslepo. Může být některý z nich "ten pravý"?


To vám bylo tak. První správce souborů, na kterého čerstvý uživatel Ubuntu narazí, je Nautilus. Nechci se ho v žádném případě dotknout, je to velmi užitečný program pro všechny, kdo upřednostňují clicking a double-clicking. Pro přechod z windowsáckého Průzkumníka je jako dělaný.

Problém je v tom, že si už skoro nepamatuju, jak takový Průzkumník vypadal. Když jsem si začala před pár lety hrát s FTP, kamarád mi doporučil Total Commander. Nejprve jsme se s tímto programem jen tak oťukávali, ale po čase se u mě usadil natrvalo a zvykli jsme si na sebe (asi jsem se mu taky líbila).

Co je v práci, není pro mě!

Přechod na Ubuntu pro mě znamenal spoustu nových super šoků. V práci jsem se v té době poprvé setkala s Krusaderem a tak mě automaticky napadlo, že ho vyzkouším i doma. Zprvu to vypadalo, že je problém vyřešen. Než se mi začal systém vtipně zakusovat. Ta moje plechovka není nejnovější, grafika sux, RAMky málo atd. Krusader si s sebou tahá hromadu Qt knihoven a počítač se rozhodl, že mi takové výstřelky, jako jsou dvě různá prostředí, nebude tolerovat. Škoda. Sice jsem nebrečela, ale uninstall byl smutný.

Na vzhledu nezáleží, hlavně že je šikovnej

Následovalo období promiskuity. Nainstalovala jsem množství softwaru, abych ho za pár dní zase odinstalovala, kupředu mě hnala touha se seznamovat a vzápětí ji střídal pocit deziluze. Velmi se mi zalíbil třeba Tux Commander od Tomáše Bžatka. Má příjemný vzhled, češtinu, detailní možnosti nastavení. Pro mě nejdůležitější funkce - podpora FTP právě pro Ubuntu Jaunty 9.04 - ale nebyla k dispozici. Přeinstalovávat se mi "to" ale nechtělo a z představy, že bych měla Tuxe kompilovat (!), mě jímala hrůza. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet něco jiného.

gnomecmd.png
Docela dlouho jsem pak vydržela s GNOME Commanderem. Je to pěkná dvoupanelová aplikace, která umí celkem dost věcí, včetně zmiňovaného přístupu k FTP. Nabízí relativně široké možnosti nastavení, rozšíření pomocí zásuvných modulů, záložky na lokálním disku i na oblíbených serverech. Můžete si nastavit předdefinované akce k různým klávesám i barvičky, které budou lichotit vašim očím. Nepochybuji, že spousta uživatelů s ním bude spokojena, i když neumí rozbalovat archivy. Já jsem se s ním nakonec rozešla z jediného prozaického důvodu - při spojení s FTP byly jeho reakce pomalé a těžkopádné. 

mcdefault.png

Tehdy jsem se konečně naučila ovládat Midnight Commander (na obrázku je spuštěn v Gnome-terminalu). Na první pohled sice není "nic moc", neboť nemá žádná ta efektní tlačítka a klikátka, ale počáteční nedůvěru mi dokázal vynahradit rychlými reakcemi a širokými možnostmi. Vyskytuje se téměř všude a vypadá pokaždé skoro stejně. K ovládání vám stačí klávesnice.

A bude svatba? Nebude. Fail!

Už to vypadalo, že moje hledání ideálného dvoupanelového správce souborů skončí a pohádka bude mít šťastný závěr. Proces Midnight Commanderu ale bohužel občas zůstává aktivní i po standardním ukončení a rozhodne se "viset" na pozadí a užírat mi 45% CPU. Opět mě to tedy přivádí k otázce:

Existuje nějaká schopná, funkční aplikace s GUI, která zaručuje rychlý a bezproblémový přístup k souborům a FTP? Co používají v takové situaci např. čtenáři LinuxExpresu?

 Vlastně už mi ani nevadí, když ten program nebude použitelný pro běžnou manipulaci se soubory (mám tu teď například otevřenou Filezillu, ale není to ono!). Vlastně mi už ani nevadí, že se budu muset učit další novou věc. Ani pro mě není důležité, jak ta věc vypadá, hlavně že bude fungovat. Ráda bych vyřešila tuto otázku jednou provždy. V ostatních směrech mi totiž tučňáčí operační systém vyhovuje a rozhodně ho nehodlám opustit.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz