přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, I ti, kdo pomáhají, někdy sami potřebují pomoc – v tomto případě velmi urgentní!

I ti, kdo pomáhají, někdy sami potřebují pomoc – v tomto případě velmi urgentní!

Tuto zprávu nám do redakce zaslal Pavel Borecki, uvádíme v původním znění.


Znáte či slyšeli jste někdy o projektu Helios? Cílem tohoto projektu (mimochodem velmi úspěšně naplňovaným) je zpřístupňovat informační technologie i těm studentům, kteří by jinak vinou toho, že pocházejí z nízkopříjmových vrstev obyvatelstva, k nim přístup neměli a byli tak znevýhodněni pro studium i budoucí uplatnění na trhu práce a v moderní, informační společnosti vůbec.

A proto dobrovolníci repasují vyřazené počítače, vdechují jim nový život instalací svobodného a open-source softwaru a následně distribuují potřebným, které též školí v jeho používání.

Zakladatel tohoto projektu, Ken Starks (mimochodem, tento projekt není jediným jeho počinem v popularizaci svobodného a open-source softwaru), žel nyní svádí nerovný boj s rakovinou – a prohrává… Ozařování žel nezničilo rakovinné buňky v lymfatické uzlině, odkud se nádor opět začíná šířit do jeho těla. Jedinou nadějí je včasně provedené chirurgické odstranění této tkáně – pravděpodobnost úspěšnosti takového zásahu je velmi vysoká – 80 %. Bohužel se snižuje každým dalším dnem, kdy se rakovina může dále šířit. Operaci má tedy smyslu provést do max. třech týdnů – poté je již (nikoli poklidné) úmrtí nevyhnutelné.

Jak asi tušíte, náklady na tento zákrok jsou astronomické v poměru k příjmům někoho, kdo svůj čas a energii věnuje nezištné pomoci druhým. A i když se zdá, že se podaří sehnat operatéra, který zákrok provede zdarma („pro bono“), pronájem operačního sálu s pomocným personálem i tak vyžaduje celých 50 000 USD. Kenovi přátelé a jeho rodina proto uspořádali sbírku pro shromáždění prostředků, potřebných pro záchranu života tohoto člověka velkých zásluh a ještě větší skromnosti.

Mimochodem, co byste řekli, že je Kenovou starostí těchto, již nemnoha zbývajících dnů? Řekli byste odpočinek a rekapitulování prožitého? Kdepak, je to příprava a distribuce počítačů…

Pomozte prosím, třeba už jen šířením tohoto sdělení – díky!

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz