přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, iTALC - zajímavý SW pro školy

iTALC - zajímavý SW pro školy

Znáte taky ten pocit, kdy se na něco těšíte jako malé dítě? :-)


Přihodilo se to nedávno, vlastně v pátek, když jsem překládal popisy balíčků obsažených v Debian GNU/Linuxu a přitom jsem narazil na více než zajímavý program s názvem iTALC. Co tento program dělá a komu je určen? Je určen školám a učitelům, kterým se snaží usnadnit a vylepšit jejich výuku.

Program funguje na principu klient-server, kdy klientské aplikace nainstalujete na počítače studentů a „serverovou“ verzi na učitelský počítač. Učitel pak může snadno sledovat co žáci na svých počítačích dělají (lépe řečeno, zda dělají to co mají), přenášet svoji obrazovku na počítače studentů (v tomto režimu program vlastně nahrazuje dataprojektor), zamykat stanice (pokud např. při písemce nemají mít studenti přístup k PC), zapínat/vypínat stanice, posílat krátké zprávy (např. úkoly), vzdáleně ovládat počítače studentů (např. jim pomoci pokud si student neví rady).

Nevím zda jsem ještě něco nezapomněl, ale moc se těším i na plánovanou možnost zamezit studentům v přístupu na Internet. Je sice pravda, že se jim to nebude líbit, že bych jim dal raději větší volnost, ale bezbřehá komunikace na různých chatech mi nepřijde o hodinách výpočetní techniky zrovna produktivní...

Je to sice divné, ale už se těším do školy jak program odzkouším a začnu používat ve výuce. Program zatím nemá český překlad, ehm, vlastně český překlad jsem již poslal... ;-) Velkou výhodou programu pak je, že běží jak ve Win, tak na Linuxu, takže nebude problém jak na linuxových, tak na „windousích“ učebnách ..

Jen pro přesnost, obdobným programem je program MasterEye, nyní myslím, že se jmenuje Vision. Ten v kombinaci s řadou dalších pluginů dělá vlastně to samé, možná i trochu víc. Osobně s ním ale mám ty nejhorší zkušenosti... Navíc se jeho cena pohybuje řádově v desítkách tisíc. (iTALC je vydáván pod licencí GNU GPL.)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux