přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jajuk - originální správce hudby

Jajuk - originální správce hudby

Správce hudby není jen Amarok, Exaile nebo Rhythmbox. Existuje jich velké množství, jakoby každý programátor musel napsat svůj přehrávač. Našel jsem ale Jajuk, správce hudby, který stojí za to.


 

Jajuk

Předně - je napsaný v Javě, což asi mnoho lidí odradí, ale mně to nevadí a Java není pomalá. Rychlost je dána spíše rozsahem mé sbírky, která obsahuje desítky gigabajtů a Amarok ji ani není schopen naindexovat (viz můj dřívější zápisek Hledám chybu: nelze hromadně upravit nebo přehrát mp3). Jajuk jsem hledal tak tochu jako náhradu, to jméno jsem znal už dávno, ale program jako takový ne.

 

Jajuk je modulární, alespoň co se prvků na obrazovce týče. Obsahuje několik sekcí, ve kterých jsou aktivní určité moduly, ale vzhledem k tomu, že lze vše měnit, může vzniknout trocha nejasností, co a jak se jmenuje a jak se to liší od jiné sekce (např. Playlisty od Zobrazit).

Nabídka se seznamem modulůNabídka se seznamem modulů

 

Kdybych měl sbírku pořádně otagovanou, což snad jednou dotáhnu do konce, viděl bych statistiky žánrů nebo umělců, což je neotřelá vlastnost, se kterou jsem dosud nesetkal. Program nabízí kromě tohoto modulu také náhled na všechna alba, hodnocení skladeb a na jeho základě pak různé žebříčky a srovnání. Obrázky alb hledá na internetu, včera jsem byl překvapený, jaký obal může mít skladba jménem Melissa... ;-) Dále pak samozřejmě text skladby, informace z Wikipedie, scrobbluje na Last.fm, podporuje webová rádia, nabízí příbuzné umělce, nejlepší alba...

Koncepci bych ocenil jednodušší, těch sekcí je zbytečně moc.. Program totiž vyniká ve správě sbírky (např. dokáže najít duplicity) a zaměřuje se také na playlisty - je to proto, že zde existuje funkce pro DJing (dýdžejing ;-)) a karaoke. První je příprava hudby pro párty, druhá funkce odstraní z nahrávky hlas a můžete řádit. Není to dokonalé, ale zábavné jistě ano. :-) Podobně zábavné budou jistě také ukázky a následné soutěže "Uhádni, kdo to hraje". Let the party begin...

Jajuk toho umí mnohem víc, příjemně mě překvapil. Není to rychlý přehrávač, ale jukebox a stabilní a komplexní nástroj pro správu hudební sbírky. Vyzkoušejte ho.

Playlisty a sbírkaPlaylisty a sbírka

 

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz