přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak jsem si stáhnul Čapka

Jak jsem si stáhnul Čapka

Dílo K. Čapka volně ke stažení ...


Dneska jsem chtěl hned po ránu udělat dojem na Lukáše Faltýnka s tím, že jsem narazil na dílo Karla Čapka, které je nyní volně ke stažení. Odpovědí mi byl kromě obvyklého nepublikovatelného oslovení také odkaz na Lukášův blog, ve kterém o tom LuFa již před několika dny psal. No nevadí, třeba uspěju tady. ;-)

Protože jsem ne všechno od K. Čapka četl a přecejen patří k mým oblíbeným spisovatelům, které stojí za to přečíst, chtěl jsem si jeho dílo nějak stáhnout. Protože na mobilu mám nainstalovanou čtečku .pdb souborů rozhodl jsem pro stažení právě nich. To by nebylo nic zajímavého, dál si ale dovolím demonstrovat sílu a onu lehkost použití běžně dostupných linuxových nástrojů, které jsou k tomuto úkolu jako stvořené.

Na stahování se používá wget, to není třeba příliš vysvětlovat. Protože nejsem s jeho manuálovou stránkou velký kamarád, použil jsem raději google.com a tuto stránku.

wget -r -A.pdb http://www.mlp.cz/karelcapek/

Tím v aktuálním adresáři vznikne adresář www.mlp.cz obsahující další hromadu adresářů a v některých z nich se skrývají soubory s koncovkou .pdb. Vytahání těchto souborů do aktuálního adresáře jsem provedl pomocí find.

find ./ -type f -name '*.pdb' -exec mv {} ./ \;

Tím je celá operace hodná pokročilého začátečníka hotová a ještě můžeme ten adresář www.mlp.cz smazat

rm -rf www.mlp.cz/

No, jak bude čas, tak se pustím do čtení. A vám doporučuji totéž. ;-)

 

Ještě co to teď pro jistotu konzultuji s manuálovou stránkou wget, koukám, že existuje parametr -nd, který nebude vytvářet adresářovou strukturu na místním disku. Prakticky to znamená, že bychom find ani nepotřebovali:

wget -r -nd -A.pdb http://www.mlp.cz/karelcapek/

Člověk se stále učí ...

 

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy