přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak jsem zaZIMoval

Jak jsem zaZIMoval

Jaro teprve začíná a mé poznámky byly úspěšně zaZIMovány. Ne, nezbláznil jsem se. Jenom jsem konečně našel vhodný program pro práci s mými poznámkami a úkoly.


Po dobu více než pěti let jsem používal Palm Zire 72. Pomocí něj a díky vynikajícímu programu J-Pilot jsem své poznámky a úkoly bez potíží synchronizoval mezi několika počítači s Windows a s Linuxem. Jenže můj Palm pomalu stárnul a také budoucnost platformy PalmOS se stala poněkud nejistou. Začal jsem hledat vhodnou náhradu s jedinou hlavní podmínkou. Musí být schopna synchronizovat mezi několika počítači bez použití cloudu. Ne, že bych byl zavilým odpůrcem cloud computingu nebo že bych něco utajoval. Asi jen trochu staromódně netoužím po tom, aby se mé osobní poznámky staly možným předmětem "komerčního využití". Myslím, že v případě cloud computingu jde o dohodu mezi provozovatelem a uživateli. Díky cloudu získáte velice pohodlný přístup ke svým datům odkudkoli. Ovšem součástí platby za jeho použití často také bývá úplný přístup k vašim datům ze strany provozovatele. Zkuste si někdy přečíst smluvní podmínky využití vaší oblíbené služby.

Na začátku mého hledání se mi nabízela spousta programů typu PIM. Ovšem požadavek na synchronizaci střídavě pod Windows, pod Linuxem bez použití cloudu se ukázal být pro většinu z nich kamenem úrazu. Také jsem se rozhodl jednoznačně upřednostnit programy pod licencí GPL, pokud možno s otevřeným nebo alespoň zdokumentovaným formátem souborů. Nebudu vás napínat. Zvítězil ZIM. Díky článkům na blogu V. Otta jsem získal základní přehled toho, co program umí.

ZIM_1.png

Po zhruba dvou měsících produktivního užívání bych se chtěl podělit o několik postřehů. ZIM je opravdu skvělý pro organizaci poznámek. Má rychlé fulltextové vyhledávání, přehlednou orientaci pomocí indexu a k nim připojuje možnost vytvářet odkazy nejen do internetu, ale především mezi stránkami navzájem. Velice působivé a asi pro správnou funkci nezbytné, je přesměrování všech souvisejících odkazů v případě, že rozhodnete změnit jméno nebo pozici určité stránky. V roli spráce úkolů mě ZIM také příjemně překvapil. Úkoly je možné vytvářet nejen uspořádaně, ale rovněž naprosto chaotickým způsobem přímo uvnitř stránek s poznámkami. Program si je bez problémů vyhledá a seřadí podle priorit.

Jedinou dle mého mínění slabou částí ZIMu je jeho kalendář. Asi nejvíc mi chyběla možnost plánování po týdnech, kdy je celý týden včetně všech úkolů přehledně zobrazen v jednom okně. Také nulová provázanost kalendáře se seznamem úkolů nikoho nepotěší. Chybí mi můj oblíbený způsob přetahování úkolů do kalendáře pomocí myši, na který jsem zvyklý z tradičních plánovačů. Také mi chybí možnost jednoduše "prohodit" některá připomenutí přímo do mobilního telefonu.

ZIM jednoduše i přes své plánovací možnosti nepřestává být instantní wiki. V tom tkví jeho síla i slabost. Na závěr bych chtěl dodat, že synchronizaci mezi jednotlivými počítači mi zajistil maximálně zjednodušený program Unison a také to, že se ZIM velice rychle stal mojí „killer app“ a že tedy vřele doporučuji jeho vyzkoušení.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela (*1968) pracuje jako vývojář pro jednu velkou nadnárodní společnost. Pokud zrovna něco nesepisuje, zabývá se fotografováním nebo hraním na basu.


  • Distribuce: Ubuntu, Mandriva

| proč linux | blog