přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak mít data po ruce

Jak mít data po ruce

Soubory, které používáme, by měly být stále k dispozici, ať až jsou fyzicky uložena kdekoliv.


Člověk si místa kde pracuje zpravidla nevybírá a tak je potřeba pracovat nejen v práci/ve škole, ale třeba i doma, u přítelkyně/kamaráda, ve vlaku/autobuse nebo hospodě či na lavičce v parku. Pokud pak používáte různé počítače, jak mezi nimi synchronizovat ona data, na kterých zrovna děláme?

Dříve se tento problém řešil pomocí disket, v dnešní době pak přišli na řadu různé USB flash disky.Ne, že bych flash disk neměl, ale je to nějaká 256, která si hoví v kapsičce tašky, a kterou hledám v situaci kdy ... ehm, prostě nebývá to zrovna často. Takže mé požadavky jsou trochu jiné, chtěl bych něco, o co bych se nemusel starat a co by tu prostě bylo, ať jsem kdekoliv.

Jistě to nebude jediná možnost, ale zaujal mě SSHFS. Tzn. souborový systém provozovaný pomocí protokolu SSH. Jeho výhodou je, že na počítači/serveru nepotřebujete instalovat nic speciálního (stačí běžný daemon SSH). Na druhou stranu, nevýhodou je potřeba právě tohoto serveru a nutnost připojení k Internetu, ale to není zas takový problém. Takže jak na to (kompletní článek vydaný v Linuxexpresu je zde):

Připojení domovského adresáře umístěného na serveru provedete např. takto:

sshfs uzivatel@server_cz: /home/martin/pracovni/ 

Pozor, ta dvojtečka za server.cz: je nutná!

Odpojení se pak provádí snadněji, např. takto:

fusermount -u /home/martin/pracovni

Hmm, takto to sice funguje, ale abychom si to ještě usnadnili, tak bude dobře vytvořit veřejný/soukromý klíč, který nám umožní přihlašování aniž bychom museli ťukat heslo. To je vcelku jednoduchá činnost, kterou je možno sestudovat např. zde.

Konečně, protože se mi na to nechce dál myslet a chci mít svá data opravdu po ruce, nikde je nehledat a jednoduše je mít tam, kde je očekávám ... Hmm, ještě trochu odbočím.

Používám hibernaci, přesněji řečeno hibernaci na disk. Hibernace do paměti mi zpravidla nefungovala, takže hibernace na disk je pro mě bezpečnější. A teď zpátky...

Takže, abych to nemusel celé zadávat ručně, tak jsem v souboru /etc/hibernate/common.conf odkomentoval/přidal dva řádky:

OnSuspend 80 /home/martin/skripty/hibernace2
OnResume 80  /home/martin/skripty/hibernace

Soubor hibernace2 se provede při uložení stavu počítače na disk a soubor hibernace při načtení stavu počítače z disku. Stačí do nich uložit potřebné příkazy a nastavit práva pro spuštění souboru. Protože se soubory spouští s právy uživatele root, je také dobré změnit identitu při připojení dat. To se provede snadno touto úpravou zmiňovaného příkazu

su martin -c "sshfs uzivatel@server_cz: /home/martin/pracovni/" 

Co dodat. Při spuštění počítače se data připojí, při jeho vypnutí pak spořádaně odpojí. S daty se pracuje normálně jako s lokálními soubory, jediná změna je při jejich kopírování/ukládání, to prostě chvilku trvá. (Záleží na rychlosti vašeho připojení.) Toliko dnešní zápisek. ;-)

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux