přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak přejmenovat fotky, aby měly v názvu datum z EXIF

Jak přejmenovat fotky, aby měly v názvu datum z EXIF

Právě mě naštvala webová galerie, která ne a ne řadit fotky podle data. Ani datum vzniku, ani datum poslední změny jí nebylo dost po chuti. Zvolil jsem cestu násilí.


Základní způsob řazení, který vždy zabere, je podle názvu. Je tedy nutné dostat do názvu souboru datum, které je uloženo v EXIF. K dávkovému přejmenování souborů používám KRename (Na súbory hromadne s KRename) a poslední dobou jsem potěšen tím, že se v něm objevují nové věci a dokonce funkční zásuvné moduly. Doufal jsem, že tam najdu ten, který hledám - pro práci s fotkami. Naštěstí jsem se nemýlil, je tam. :-) A má mnoho voleb.

Tak tedy - stačí vybrat soubory a pak sestavit cílové jméno souborů. Klikněte na žárovku vedle vstupní řádky a najděte požadovaný údaj, já jsem použil exifExif.Photo.DateTimeOriginal - ten zastupuje datum a čas, kdy fotka vznikla. Pak ješte nastavit příponu, aby byla malými písmeny a je možno načítat na web.

 

Jméno souboru bude obsahovat datum z EXIFJméno souboru bude obsahovat datum z EXIF

Jak jsem psal, modulů  a možností je neurekom. Jen pro fotky nebo MP3 soubory je jich velké množství, v podstatě to odpovídá různým polím a metainformacím v těchto souborech. Ale člověk si vyhraje i s informacemi či právy souborů, vestavěnými funkcemi či dokonce s převody mezi abecedami. Dobrý nástroj!

Možností pro přejmenování je ale mnohem vícMožností pro přejmenování je ale mnohem víc

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz