přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak se dělá snímek obrazovky

Jak se dělá snímek obrazovky

Je těžké udělat snímek aplikace v GNOME? Sami uvidíte..


Člověk si říká, co je na tom těžkého, udělat snímek obrazovky nebo programu? První co můžete zkusit je tlačítko na klávesnici - Print Screen (PrtScr) a buď to něco udělá nebo ne. Gnome v Ubuntu je přednastaveno tak, že stisk této klávesy vyvolá sejmutí celé obrazovky po kterém se objeví dialog pro uložení získaného snímku. Pokud chcete provést sejmutí spuštěné aplikace, pak zkuste Alt+PrtScr a sejme se vám snímek aktuální aplikace. A zde je kámen úrazu, pokud používáte "Extra efekty vzhledu aplikací" - tzv. akcelerovaný desktop, bude rámeček aktivního okna chybět. Co teď?

Na odstranění této chyby si netroufám a zřejmě nebudu sám. Na druhou stranu, počkalo to 3 roky, tak to zřejmě ještě nějaký rok vydrží... Chyba to je ale nepříjemná. A co na to Gimp?

Snímek aplikace v Gimpu

Jde to, ale chce to trochu cviku. Z nabídky Soubor - Vytvořit - Snímek obrazovky. Přitom doporučuji dát si nějakou vhodnou dobu prodlevy před získáním snímku aplikace, např. na obrázku uvedené 3 sekundy, které mi při mé rychlosti přišly akorát. ;-)

snimek.png

Dál se už jenom klikne na tlačítko Vytvořit snímek a pak na okno, které chcete sejmout (to je dobré provést z důvodu, aby se okno dostalo do popředí a vykreslilo). No a po uvedených 3 sekundách, které mezitím jistě uběhnou se objeví místo klasického ukazatele myši symbol křížku pro ukázání na snímané okno. A teď nastává to nejdůležitější - záleží na tom, jak se na to klikne. Kliknutím do okna se sejme klasicky bez ohraničení (pruhu nahoře), pokud ovšem kliknete do titulku okna nahoře (v mém případě modrý pruh s textem Snímek obrazovky na předchozím obrázku), pak se okno sejme správně. Další uložení obrázku v programu Gimp je snadné, jen bych si dovolil doporučit formát PNG.

Přiřazení klávesové zkratky v programu Gimp

Abyste nemuseli klikat po nabídkách, je dobré pro získání snímku pomocí Gimpu přiřadit klávesovou zkratku. To se provede v nabídce Upravit - Klávesové zkratky programu Gimp. Kde do políčka hledat zadejte např. screen a pak zvolte Snímek obrazovky. Kliknutím ve sloupečku Klávesová zkratka se vám nabídne možnost Nová klávesová zkratka, v tomto okamžiku Gimp čeká na stisk nové zkratky. Já stisknul Ctrl+PrtScr.

zkratky2.png

Tím je klávesová zkratka nastavená a pokud v Gimpu stisknete kombinaci kláves Ctrl+PrtScr objeví se vám dialogové okno pro získání snímku obrazovky. Než tu chybu opraví, přijde mi to jako schůdné řešení.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux