přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak si vybíráme linuxové distribuce

Jak si vybíráme linuxové distribuce

Mnozí z vás se na přelomu ledna a února zúčastnili mini průzkumu na stránkách LinuxEXPRESu. Podívejte se, jak to dopadlo.


Do zpracování bylo zahrnuto 179 odpovědí. Struktura respondentů z hlediska deklarované znalosti Linuxu byla následující:

q1.png

Absolutní počty

výborně

16

dobře

80

trochu

80

vůbec

3

Z toho by bylo možné dovodit znalostní strukturu uživatelů, kteří navštěvují stránky LinuxEXPRESu, pokud by se jednalo o reprezentativní vzorek. Lze však předpokládat, že nejzkušenější uživatelé moc ankety nevyplňují, nemají na to čas, nebo je považují za zbytečné a zavádějící :-) Rovněž nejméně znalí uživatelé se vyhnou anketě na téma, kterému nerozumí.

Druhý dotaz směřoval na vliv okolí při výběru distribuce.

q2.png

Výsledek mě docela překvapil, myslel jsem si, že daleko více lidí právě u Linuxu dá na své okolí (v nouzi poznáš přítele a je lepší, když rozumí Linuxu).

Pokud ovšem srovnáme poměr odpovědí „rozhodně ne“ (49%), relativně to koresponduje s předchozími odpověďmi „dobře“ + „výborně“ (54%), což by mohlo znamenat, že Linuxu znalí se už o sebe postarají sami a dokážou se samosatně rozhodnout, co je pro ně dobré.

Pokud se na druhou otázku podíváme zvlášť za uživatele, kteří se považují za dobře znalé a zvlášť za trochu znalé Linuxu, pak budou výsledky více vypovídající (skupiny „výborně“ a „vůbec“ vynecháme, neboť je v nich statisticky nevýznamný počet respondentů).

q2cilovky.png

Tady se nám potvrzuje předchozí domněnka – čím víc toho víme, tím méně si vážíme názoru svých známých.

Třetí dotaz si vzal na mušku distribuční promiskuitu. Čtenáři LE jsou na tom poměrně dobře a neměli by mít velké obavy z toho, že se nakazí (viry). Každý rok alespoň jednu novou distribuci má necelá třetina respondentů.

q3.png

Dále pak vidíme, že ti více zkušení střídají častěji (dámy pozor!). Nebo z jiného konce – když tomu nerozumím, tak se v tom nevrtám.

q3cilovky.png

Čtvrtá otázka se snažila zjistit, jaké konkrétní parametry jsou pro nás při volbě distribuce důležité.

q4.png

Tady mne odpovědi opět trochu překvapily, zejména důležitost balíčkovacího systému, jež mu respondenti přisuzují. Možná šlo o jiné pochopení nepřesně položené otázky – respondenti možná chtěli vyjádřit, že je pro ně významný coby způsob poskytování a správy softwaru, kdežto cílem bylo zjistit, nakolik je při volbě distribuce důležitý ten či onen typ balíčkovacího systému.

Takže nejdůležitějšími vlastnostmi distribuce, které respondenti berou při její volbě v potaz, jsou její odladěnost, spolehlivost, podpora v podobě webu, dokumentace a onen zmíněný balíčkovací systém. Na opačném chvostu je módnost, okolí a experimentování. Poměrně v pozadí stojí podpora nejnovějšího hardware a multimédií, což pro mne bylo také překvapení.

q4dobre.png Mezi více a méně znalými Linuxu nejsou v tomto ohledu příliš dramatické rozdíly.

q4trochu.png


Takže tvůrci distribucí, vezmete tyto výsledky v potaz při dalších releasech? :-)



Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Tomáš Hanusek

Tomáš Hanusek

Vystudoval VŠE v Praze, obor Hospodářská politika. Linux používá od počátku třetího tisíciletí a to hlavně kvůli jeho volnosti, variabilitě a komunitě uživatelů. V Linuxu se zajímá o multimédia a programování v Perlu. K dalším zájmům patří pasivně motorismus a aktivně přátelé.


  • Distribuce: Mandriva Linux

| proč linux | blog