přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak úžasné je nemít viry

Jak úžasné je nemít viry

Při přechodu z Windows do Linuxu se člověk ptá zda nepotřebuje antivirový program. Později se dozví, že antivirový program v Linuxu netřeba a tak na něj časem zapomene.


Dnes jsem si opět uvědomil, jak je nádherné nemít viry, přesněji řečeno nemít žádné viry. Dnes jsem seděl u dvou počítačů s MS Windows s nainstalovaným programem Spyware Terminator a na obou počítačích nefungovala korektně klávesa háček/čárka. Jakmile jste stiskli háček a chtěli dopsat písmenko, napsalo to háčky dva a to samé se opakovalo i s čárkami.

 

Pomocí sledování spuštěných procesů a nástroje msconfig jsem nalezl podezřelé soubory. Jednalo se prakticky o jeden trojan, který se dovnitř dostal. Název už z hlavy nedám, ale dost mě zklamalo ClamAV (přesněji řečeno jeho bráška určený pro Windows v podobě ClamWin), které je ve Spyware Terminatoru integrováno a skenování tímto antivirem nic nedetekovalo.

 

Nicméně co jsem se si dneska znovu uvědomil, to je ten úžasný pocit jistoty, který mám, jistoty, že můj počítač s Linuxem zavirovaný není, že mohu v klidu přistupovat nejen ke vzdáleným počítačům a webům, ale třebas i do banky.

 

Nyní si ještě říkám jak je vlastně možné, že ty zlé viry tu nemám? A na druhou stranu, jak je možné, že se ty viry do Windows tak snadno dostávají? Také bych si dovolil opravit některé reklamní slogany typu „Mezi vámi a viry“, „Potřebujete antivirus“, atd. Pamatujte, že to nejste vy kdo ho potřebuje, ale operační systém, který ho vyžaduje.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux