přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vyléčit nemocné dokumenty OpenOffice

Jak vyléčit nemocné dokumenty OpenOffice

ooo.png

Dělá si z vás OpenOffice legraci? Ze mě ano, samovolně mi mění styly některých odstavců. Vezme si do hlavy, že určitý odstavec bude třeba Nadpis 2 a ať jej přenastavím na Tělo textu, kolikrát chci, jakmile napíšu pár slov, je z něj zase Nadpis 2. Jak vyléčit takový "neposlušný" dokument?


Včera jsem se takto potýkal s jedním takovým “zlobivým” dokumentem. Byl původně vytvořen v OpenOffice verze 2 a nyní jsem jej upravoval ve verzi 3. Nejprve jsem zkusil odstranit veškeré formátování odstavce (na odstavec kliknete pravým tlačítkem myši a v místní nabídce vyberete Výchozí formátování) - bez účinku. Zkusil jsem dokument uložit, pak OpenOffice restartovat a znovu otevřít dokument, ale problémy nezmizely. Zkusil jsem jej tedy uložit pod jiným názvem, ale po otevření tohoto nového dokumentu problémy stále přetrvávaly. Zkusil jsem aktualizovat OpenOffice 3.0 na nejnovější verzi 3.1, ale ani to nepomohlo. Postižené odstavce se tvrdošíjně vracely do "zakonzervované" podoby. Zjistil jsem, že k tomu stačí jediné - stisknout klávesu Backspace.

Nakonec mě napadlo, že rozhodující patrně bude, že dokument byl původně vytvořen v OpenOffice verze 2 a nyní je upravuji ve verzi 3. Vyzkoušel jsem tedy jednoduchý trik, který dokument “vyléčil”. Vyzkoušejte jej taky, nejspíš pomůže i vám:

1. V problematickém dokumentu stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+A, abyste vybrali celý jeho obsah a ten pak stiskem Ctrl+C zkopírujte do schránky.

2. Poté vytvořte nový textový dokument OpenOffice a stiskem Ctrl+V do něj obsah původního dokumentu vložte ze schránky. Tento nový dokument uložte pod novým názvem.

Při práci v tomto novém dokumentu se již popsané problémy nevyskytovaly.

Poznámka na konec

Je více než pravděpodobné, že toto řešení může pomoci pro různé problémy dokumentů vytvořených v jiných programech (MS Word, veškeré ostatní programy pro úpravy textu) nebo v jiných verzích OpenOffice. Jde o takzvané alien formáty dokumentů, tedy veškeré formáty, které OpenOffice dokáží zpracovat (rtf, doc, dot, docx apod.), kromě nativních formátů aktuální verze programu (odt, ods, odp…).

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz