přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak změnit Gnome na Windows 7

Jak změnit Gnome na Windows 7

Chcete, aby vaše Gnome vypadalo jako Windows 7? Pak čtěte dál ..


V poslední době mám za sebou řadu instalací tohoto populárního systému od chlapců a holek z Redmondu a tak mě po mém minulém přidávání Aero Snap pluginu do Gnome napadlo, proč se nepodívat po tom, kterak předělat Gnome, aby na první i druhý pohled vypadalo jako Windows 7.

Nebylo to ani tak těžké a po pár kliknutích jsem zjistil, že to je k všeobecné spokojenosti možné. Pozor, protože mi odinstalační mechanismus nefungoval zcela korektně, doporučuji instalaci tématu pouze pokud patříte mezi skalní fandy MS a chcete téma nějakou dobu používat.

Krok první (instalace)

Ze stránek Gnome-Look.org si stáhněte Win2-7 Pack. Já sáhl po té verzi 5.8. Balíček je trochu větší (46 MB), ale nese si s sebou také zvuky, tapety a další podpůrné programy. Po rozbalení archivu se instalace provádí spuštěním souboru GUIInstall.sh. V shellu to provedete po vstoupení do adresáře  Win2-7Pack_v5.8_Multilang_Aero zadáním.

./GUIInstall.sh

Instalace byla v mém případě poněkud divoká, hned uvítací obrazovka vám dá najevo, že to bude chtít velkou představivost.

Okno bez názvu_001_1.png

No nic stačí kliknout na tlačítko Zavřít a instalace se spustí. Jak uvidíte sami, s dalšími okny to nebude o moc lepší, ale už po pár kliknutích se objeví zajímavější okno. Tady doporučuji zaškrtnout všechny možnosti ať už to dělá cokoliv.

Okno_bez_n__zvu_003.png

Já sám jsem instalaci prováděl z "pokusného" uživatele, ale jak se později ukázalo zásahy do systému jsou většího rázu (mění se např. pozadí správce přihlášení GDM) a instalují další balíčky. Proto budete během instalace dotázáni na heslo "správce" systému a tak je třeba mít u uživatele z kterého provádíte instalaci nastavena práva k použití sudo a spouštění příkazů s právy uživatele root. (To se provede např. zadáním příkazu: sudo visudo, ale to je jiná pohádka.) Abych vám teď nezamotal hlavu, instalaci bez problému provedete z výchozího uživatelského účtu v Ubuntu obvyklým způsobem.

Dál si s tím myslím poradíte. Následují takové otázky jako zda chcete provést Instalaci/Reinstalaci/Aktualizaci, jestli chcete Standardní nebo Turbo mód (nechal jsem si radši ten standardní), jaké rozlišení používáte a zda chcete Windows 7 SuperBar nebo nic.

Okno_bez_n__zvu_008.png

Také "otázka" co všechno se má zobrazit na ploše

Okno_bez_n__zvu_010.png

a řada dalších. Nechával jsem většinou předvolené možnosti a bezhlavě pokračoval klikáním na tlačítko OK. Nakonec to zabliká a doporučí vám to odhlášení uživatele.

Krok druhý (používání)

Důležité je, že to funguje. Vypadá to jako Windows, má to stejný obrázek, zvuky i panel. Jen pod ikonou správce souborů se nachází Nautilus a pod ikonou Windows media playeru je schován Rhythmbox.

Plocha_1_021.png

Jak to vypadá když se pustí pár aplikací je vidět na následujícím obrázku. (Pro lepší porovnání se za odkazy skrývají plné snímky 1280x1024.) Pokud se vám obrázek nezobrazí celý, pak třeba ve Firefoxu ho zmenšíte pravým tlačítkem myši a volbou Zobrazit obrázek.

Plocha_1_025.png

Všimněte si šikovných ikonek - u OO.org Writer je ikonka Wordu a u OO.org Calc zas Excelu, člověk si rychleji zvykne.

Krok třetí (pryč s tím)

Mám rád svoji kombinaci a nastavení motivu a tak protože tento motiv zasáhne i do pozadí správce přihlášení GDM (nevíte kde se nastaví zpět původní obrázek? - Ubuntu Tweak to zdá se nesvedl..) přikročil jsem k odinstalování motivu. To se provádí přiloženým skriptem GUIUninstall.sh podobně jako v případě instalace. Bohužel tato verze obsahuje (obsahovala) nějakou chybu a tak skript neproběhl korektně. Skončil kolem 800 řádku. Chybu jsem "spravil" zakomentováním inkriminovaného kódu. Pozadí GDM zůstalo to z Windows, ostatní se ale vrátilo do pořádku.

Pro koho to je dobré?

Pro toho, kdo s Linuxem začíná a chce si připadat jako ve Windows. Pro toho, kdo neví, že pracuje s Linuxem a vy mu chcete vsugerovat, že to je Windows. Pro toho, kdo si chce dokázat, že nic není nemožné, nebo chce ostatním ukázat, že přes léto nečekaně zbohatl a zakoupil si to co mají oni. Pro toho kdo ... . Ale to už si dosaďte sami. ;-)

Zdroje

win2-7 transforms Ubuntu into Windows 7 with scarily accurate results

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux