přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak změnit umístění adresářů Dokumenty, Plocha apod.

Jak změnit umístění adresářů Dokumenty, Plocha apod.

Mnohé systémy po své instalaci vytvoří několik adresářů pro uživatelská data. Bývají to Dokumenty, Videa, Ke stažení, Plocha apod. Když změníte jazyk uživatelského prostředí, změní se i názvy těchto adresářů.


Z Plocha je Desktop, z Dokumenty jsou Documents atakdále. Stará se o to obvykle nějaký chytrý skript a jak jistě tušíte, dělá to podle pravidel a standardů. Ty jsou definovány pracovní skupinou FreeDesktop. Adresářů je definovaných několik, vybírám nejzajímavější:

  • DESKTOP
  • DOWNLOAD
  • TEMPLATES
  • DOCUMENTS
  • MUSIC
  • PICTURES
  • VIDEO

Jak jste pochopili, jsou to názvy proměnných (ještě ne úplné) - a ty je možné měnit. Pokud se vám nelíbí adresář Dokumenty (chcete třeba "texty") nebo Obrázky (chcete "obrazky"), můžete si je snadno změnit  - ještě předtím ovšem doporučuji pročíst tento dokument, abyste byli v obraze. Následující text uložte (resp. upravte) v souboru ~/.config/user-dirs.dirs:

XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/.config/plocha/"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/media"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Dokumenty"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Dokumenty"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/hudba"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/obrazky"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/video"

Proměnná $HOME obsahuje cestu do domovského adresáře, pak už je myslím jasné úplně vše. Protože nechci adresář pro plochu, považuji jej za zbytečný, vytvořil jsem si jen náhradu, kam uložím těch několik .desktop souborů pro spouštění programů (=ikony).

Tyto adresáře jsou akceptovány všemi možnými dialogovými okny všech prostředí (pokud se nepletu, KDE, GNOME, Xfce, LXDE, openbox a další respektují pravidla FreeDesktop). Jedná se tedy o progresivní a univerzální řešení.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz