přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Je libo Chrome OS?

Je libo Chrome OS?

chromium.png

Po pravdě bude řeč o Chromium OS, oba systémy ale mají stejný základ.


Jaký je rozdíl mezi Chrome OS a Chromium OS?

Doporučuji pročtení stránky na Wikipedii Google Chrome OS anebo ve zkratce: jednoho krásného dne (na konci roku 2009) Google uvolnil zdrojový kód svého operačního systému Chrome OS  a z toho vznikl opensource projekt Chromium OS. Zatímco Chrome OS je dál vyvíjen společností Google, Chromium OS je vyvíjen dobrovolníky z celého světa. Protože jsou oba systémy postaveny na stejném základu, předpokládá se, že ze sebe budou oba projekty i v budoucnu navzájem těžit ...

Co to je Chrome OS?

Na to vám nejlépe odpoví následující video. No a pro ty nedočkavé a laicky řečeno (jak tomu rozumím já): je to rychlý systém (spuštění trvá pár sekund) jehož základem je prohlížeč (Chrome/Chromium), z kterého provedete (spustíte) zbytek. Samotné přihlášení do systému probíhá prostřednictvím vašeho Google účtu a veškeré (nebo alespoň drtivá většina) aplikace jsou umístěny na webu (nemusíte se starat o jejich aktualizace ani správu, jediné co můžete chtít aktualizovat je vlastní systém nebo s jistou rezervou řečeno terminál?).

Tím vám při nejmenším odpadá synchronizace a starost o to, kde jsou data v okamžiku kdy je zrovna potřebuji. Zároveň si můžete svůj systém nosit stále s sebou (např. na flash disku) a tak pracujete ve stejném prostředí a se stejnými programy ať už se nacházíte kdekoliv. Jistě, nutností je funkční připojení k internetu.

Chci to zkusit

Systém je otevřený a tak si ho můžete stáhnout a sestavit sami. Takový fajnšmekr ovšem nejsem ani já a tak jsem sáhl po něčem hotovém - Chromium OS builds by Hexxeh. Mezi námi, na stránce FAQ autor mj. píše, že mu je 17 let - jo je to mladík. Dole na zmíněné stránce si najděte stažení USB obrazu a stáhněte si ho. Soubor má něco přes 300 MB.

Instalace na flash disk

Jak velký flash disk budu potřebovat? Alespoň 2 GB.

Po rozbalení archívu dostanete soubor ChromeOS-Flow.img s úctihodnou velikostí 1,9 GB. Ten je třeba nainstalovat na flash disk. K instalaci můžete použít program USB Image Writer (je součástí Ubuntu) nebo pokud patříte mezi pokročilé uživatele, pak i následující postup.

Nejprve flash disk odpojte (je-li jeho souborový systém připojen). Dál zadejte např.:

sudo dd if=ChromeOS-Flow.img of=/dev/sdb

a počkejte. (Zařízení /dev/sdX musí označovat váš flash disk, pokud si nejste jisti, použijte výše uvedený program!) Zápis na flash disk mi trval něco přes 10 minut.

POZOR! Nahráním obrazu na flash disk se odstraní všechna data na něm uložená a dokonce se na něm vytvoří 2 (spíš 3) diskové oblasti!

Spuštění systému

Váš BIOS musí podporovat zavedení systému z flash disku. Pokud ho podporuje, Chromium OS se během pár sekund zavede a uvítá vás svojí přihlašovací obrazovkou. Tady se můžete přihlásit buď pomocí svého účtu Google nebo vám autor binárek přednastavil uživatele: facepunch s heslem: facepunch také. Díky tomuto účtu se budete moci přihlásit i v případě nedostupnosti sítě. Dál přikládám několik komentovaných snímků systému. Bohužel netuším (ani jsem po tom příliš nepátral) jak pořídit snímky obrazovky a VirtualBox zavedení systému z flash disku standardně neumí?, tak jsem pořídil snímky běžným fotoaparátem. Pro získání představy o systému ale stačí a jejich kvalitu lepší nerozebírat. ;-)

1.JPG

Odkazy

Domovská stránka Chromium OS

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux