přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kam od Googlu?

Kam od Googlu?

Tento týden ukázal, že spoléhat se na jednoho dodavatele služeb může být velmi zrádné. A týká se to i dodavatele, jehož mantrou je "nebýt zlý". Jak si v dnešní době může uživatel zachovat nezávislost a má to vůbec smysl?


Google nikdy nebyl open source firmou. Ano, ve velké míře využívá otevřené technologie, ale jeho klíčové produkty jsou uzavřené. Některé z nich mají otevřený zdrojový kód (Android, Chrome OS,...), ale jedná se o uzavřené projekty, kde je možnost zapojení pro ostatní zapovězená. Čím se Google odlišoval od ostatních firem bylo, že se pokud možno v co největší míře snažil používat otevřené protokoly, čímž si získal celou řadu open-source příznivců, protože i když byly jeho produkty uzavřené, většinou s nimi uživatelé open source neměli problém komunikovat právě díky otevřeným protokolům.

Jak se bohužel ukázalo na posledním Google I/O, i toto se mění. Nejbolestnější je zrušení kompatibility Gtalku/Hangoutů s protokolem XMPP. Právě tím si mě Google před lety získal. Jabber pro mě mezi komunikačními sítěmi byla jasná volba. Byl jsem rád, že zvolili právě XMPP a chtějí být kompatibilní s ostatními. Oproti běžným Jabber serverů navíc přidali online historii a pěkného webového klienta. Nějakou dobu se zdálo, že XMPP bude nástrojem interoperability. Facebook na něm postavil svůj chat. Sice uzavřený pro komunikaci s ostatními Jabber servery, ale aspoň díky tomu nebyl problém s připojením z Jabber klientů. Dokonce i Microsoft nabídl XMPP bránu k jeho Live síti. Zdálo se, že peklo zamrzlo. Bohužel chyba lávky. Microsoft přešel na Skype, který je dlouhodobě kritizován jako uzavřený, a Google se rozhodl, že nezůstane příliš pozadu a Gtalk kompletně uzavře. Nejhorší na tom je, že to není kvůli technickým důvodům, ale prostě proto, že nechtěl, aby do jeho sítě měla přístup konkurence. Ukázkový příklad politiky "don't be evil"...

Tím prý nekončí. Prý Google plánuje dělat modifikace do protokolu LDAP, takže problém s otevřeností bude i u dalších služeb. Webové služby přestávají optimálně fungovat v jiných prohlížečích než Chrome. U Opery už jsem si na to zvykl, ale stěžovat si začínají i uživatelé mnohem rozšířenějšího Firefoxu. Velmi silně mi to připomíná protlačování IE před více než dekádou.

Co s tím? Jako příznivci otevřených technologií se mi poslední kroky Googlu samozřejmě nelíbí, spíše než znepokojení nad dopady těchto konkrétních kroků mi to přineslo varování, kam může vést přílišná závislost na jednom poskytovateli služeb. Ono je hrozně pohodlné mít mail, chat, sociální síť, online disk, kalendář, online kancelářský balík,... od jednoho dodavatele. Služby jsou pěkně propojené, mají stejné rozhraní. Jenže to také znamená jeden velký vendor-lockin. Pokud vám služba přestane vyhovovat, je mnohem jednodušší ji opustit, když od daného poskytovatele využíváte právě tuto jednu službu, než když jich používáte dalších 10. To je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl dlouhodobě něco dělat s přílišnou závislostí na Googlu.

Gmail -> Vlastní mail server/hosting

S myšlenkou vlastního mail serveru si pohrávám už nějaký čas. Případně bych se mohl vrátit zpět k emailu na normálním hostingu. Důvod, proč jsem odešel ke Google Apps, byl ten, že jsem chtěl mít email i Jabber pod stejnou adresou. Ta výhoda teď končí.

Google Calendar, Google Drive,... -> OwnCloud

O rozjetí vlastní instance OwnCloudu uvažuju už delší dobu. Teď k tomu mám o důvod víc. Google Drive jsem nikdy nevyužíval. Mám Dropbox, který, myslím, dělá svoji práci nejlépe, a už při spuštění Drive jsem si byl vědom přílišné závislosti na Googlu. OwnCloud by ale rozhodně přinesl větší nezávislost.

Google Chat -> Jabber

Tady je situace jasná. Návrat k Jabberu. Je na čase oprášit svůj starý Jabber účet na jns.netlab.cz smile Nevím, jestli budu i nadále používat Hangouts, ale primární sítí bude rozhodně Jabber.

Google+ -> ???

Starý Google+ mi vyhovoval, jak designem, tak velmi šikovnou integrací Gtalku. Nové rozhraní je IMHO výrazně horší a Gtalk končí. Navíc v Opeře funguje výrazně hůře. Čím jej nahradit? Více Facebooku není ta správá odpověď.smile Naopak méně sociálních sítí mi zní dobře. Diaspora a podobné otevřené věci jsou sice pěkné, ale asi nikdy se nedostanou přes kritické množství uživatelů a k čemu je sociální síť bez lidí?

Google nám uštědřil další lekci z přílišné závislosti na jednom poskytovateli služeb. Nebyla to první (vzpomínáte na Google Reader? to není tak dávno) a předpokládám ani poslední. Já osobně si z toho ponaučení vezmu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog


Tagy