přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Killer app

Killer app

Pod tímto pojmem se skrývá program, aplikace, která je tak úžasná, že kvůli ní lidé mění své návyky a třeba i operační systémy.


To by mohla být - a v mnoha případech také je - výhoda pro Linux. Nabízí množství aplikací, z nichž mnohé mohou být oněmi killer apps, kvůli nimž přejdou na Linux další uživatelé. Mně osobně se to stalo a i když dnes mám jiné své killer apps, na tu první si stále vzpomínám.

Měl jsem tehdy televizní kartu s tunerem ATI All in Wonder, která sice ve Windows fungovala, ale pokud ovládací aplikace spadla nebo nebyla před koncem Windows ručně ukončena, nešlo ji dále používat a musela se přeinstalovat. Posléze jsem našel přesně těch osm souborů, které stačilo přepsat (a samozřejmě patřičně upravit registry), nicméně mou představu o komfortu tato aplikace nesplňovala. Hrál jsem si v té době s "tím Linuxem" a objevil v něm projekt Gatos, který se právě touto problematikou zabýval.

Nainstaloval jsem tedy nejprve předchůdce dnešního KDETV, ale vzápětí lepší program Xawtv, který se ukázal natolik spolehlivý, ač nepříliš vzhledný, že mi dlouhé večery, kdy jsem se s Linuxem učil pracovat, mohla zpříjemňovat televize. Běžela v Linuxu.

Od té doby uplynulo už hodně vody a já jsem si myslel, že mě žádný program nemůže svým nápadem a realizací překvapit a potěšit. Ano, byly dobré programy, ale žádný z nich mě nechytil za srdce. Pak se najednou vyprofilovalo KDE, i když to není jeden program. První zásah. Pro KDE vznikaly desítky aplikací, mezi nimi přehrávače videa a hudby, jeden jako druhý - co taky chcete vymýšlet na přehrávači empétrojek.

Pak se zjevil Amarok, který stavěl všechno dosud typické na hlavu. Pracoval s kolekcí hudby, ve které se dá vyhledávat, a slouží jako základ pro nekonečné playlisty. Je propojený s Wikipedií a odesílá vše, co posloucháte na last.fm. Můžete se kochat statistikami. Nejprve se mi to moc nezdálo, ale pak jsem propadl. Druhý zásah.

A o třetí killer app napíšu zase někdy jindy, protože ještě není připravená pro českého uživatele - ale pracuji na tom. Je to program z úplně jiné oblasti, žádná média. Ale hledal jsem ho snad několik let. Nakonec jsem ho našel.

Co vaše killer app? Existují, nebo je to jenom mýtus či zbožné přání? Hrají roli při rozšiřování Linuxu?

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz