přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kterak mi Xfce LCD rozbilo

Kterak mi Xfce LCD rozbilo

Tento zápisek je jen pro odvážné


Co se mi to nepřihodilo... Sledoval jsem včera vcelku odpočinkový film se spoustou krve a násilí a najednou jsem si povšiml stále svítící bílé tečky na mém 19“ LCD. I když byla tečka umístěna přímo na kraji obrazovky, přesto při ponurých scénách filmu působila dosti rušivým dojmem a také mě začaly hryzat ne zrovna příjemné myšlenky o tom, co jsem si to koupil za ****, když se tomu po dvou letech objevil vadný pixel a kdovíkolik jich tam ještě zbývá, že ..

 

Nicméně film mě natolik zaujal, že jsem odložil hledání dalších vadných pixelů na pozdější dobu a mezitím se spokojil pouze s občasným mačkáním displeje v oněch místech (kdysi jsem četl, že to občas zabere ;-)) a proklínáním výrobce LCD až do sedmého kolena.

 

Nakonec jsem se situací smířil a rezignovaně se zkoušel na inkriminovanou ostře svítící bílou tečku nedívat. Také jsem zkusil jiné rozlišení, přitom jsem pozoroval, že se s tímto rozlišením tečka pohybuje směrem dolů, ale co se dá dělat, jiné rozlišení bude mít zřejmě jiné chybné pixely ...

 

Za chvíli mi začalo vrtat hlavou, jaktože jsem si vadného bodu nevšiml ve tmavých scénách hry Tremolous a tak jsem se rozhodl hru vyzkoušet, vždyť je vůbec možné hrát tuto hru s jedním vadným pixelem? Jaké bylo ovšem moje překvapení, když se ve hře tečka neobjevila. Zkusil jsem ještě Wesnoth, ale opět s „negativním“ výsledkem, rozlišení Xfce i hry samotné bylo přitom stejné..

 

V tomto okamžiku jsem začal pochybovat o svém zdravém rozumu a tak raději přizval na pomoc toho největšího Ubuntu haakera, rozuměj Lukáše Faltýnka. Ten se zřejmě nejdřív domníval, že to bude nějaká provokace nebo alespoň přílišná konzumace alkoholu v ne zrovna malých dávkách. Nakonec jsem mu udělal snímek obrazovky i se zmíněným „vadným“ pixelem a o ten se nyní s vámi podělím.

   

 

vadny_pixel.png

Poznámka: Hledejte bílou tečku vlevo od ikony Systém souborů na ploše, zcela na kraji na tmavém pozadí.

 

Zajímavosti oné tečky

  • svítí pouze v Xfce, kde překryje cokoliv, ať už to je okno, nebo puštěné video ve fullscreenu

  • při změně rozlišení změní své umístění (posouvá se směrem dolů)

  • má to u mě špatné

 

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux