přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Lidská blbost za 60 eur

Lidská blbost za 60 eur

Asi jste slyšeli o firmě, která nabízí ke stažení software zdarma, ovšem podmiňuje to registrací na portále a později si za to chce nechat zaplatit.


Nebudeme na žádné portály odkazovat, ale nebude těžké je najít. Pokud se zaregistrujete, můžete si stáhnout software, který je běžně a jinde dostupný s nějakou volnou licencí. Jenže v tomto případě vám po nějaké době přijde faktura či složenka a firma po vás požaduje zaplacení 60 eur (nebo jakoukoliv jinou částku). A vy se cítíte podvedení. Právem?

 

OpenOffice.cz

Mám na starosti portál OpenOffice.cz a vím, že na takovém podobném serveru je nabízen také kancelářský balík OpenOffice.org. Píší nám rozhořčení lidé, že nám dotyčná firma krade software a prodává ho za 60 eur. A já jim píšu, že o tom vím a nemám s tím problém. Obvykle následuje nějaká ostřejší výměna názorů a dotyčný má dojem, že v tom jedeme s tou firmou na půl.

 

Směšuje se totiž více faktů.

Kdokoliv může OpenOffice.org (a další svobodný software) prodávat. Je to legální, licence to povoluje, ovšem není to příliš férové. Proč prodávat software, o kterém víme, že je zdarma dostupný? Ten, kdo kupuje, to obvykle neví a může se cítit podvedený. Ve světě kolem našeho pupku se to ale děje taky a takových webů je hodně. Sleduji světovou konferenci uživatelů OpenOffice.org a tohle se tam řeší pravidelně. Že k tomu u nás (tedy vlastně na Slovensku ;-)) došlo až teď, mě překvapuje.

Problém s onou firmou je v tom, že vsadila na lidskou blbost - lidi nečtou obchodní podmínky. Když se tento případ objevil, zadal jsem adresu onoho webu, klikl na registraci a PŘED samotnou registrací se mi zobrazilo zaškrtávátko, že souhlasím s obchodními podmínkami a že jsem je četl. NIkdo z těch "podvedených" to zjevně neudělal.

 

Registrace vyžaduje, abyste si přečetli VOPRegistrace vyžaduje, abyste si přečetli VOP

Já ano a v sekci 7 jsem se dočetl, že cena za měsíční používání portálu je pět eur, že se smlouva uzavírá na 24 měsíců a předplácí se 12 měsíců. To je tedy těch mýtických 60 eur. Tato cena mi nepřijde nijak přemrštěná nebo "zlodějská", za pět eur si můžete předplatit spoustu webových služeb. Nevidím v tom žádné porušení zákona ani nic nemorálního.

 

 

V podmínkách  jasně stojí cena službyV podmínkách jasně stojí cena služby

Jiná věc je, co firma za dané peníze nabízí a jak vstřícná je při jednání se zákazníky (předplatiteli) nebo ve vztahu ke správním orgánům. Četl jsem, že v této oblasti už je to horší, ale to už nesouvisí se svobodným softwarem, jde spíše o úroveň podnikatelského prostředí. Třeba by to šlo i transparentně a slušně...

 

 

Logo OpenOffice.org

Proto moje rada zní (ano, trochu škodolibě): Používejte hlavu, máte ji na krku. Nevymlouvejte se na nikoho jiného, VY jste se registrovali a souhlasili jste s podmínkami. Pokud jste je nečetli, pak si za to můžete sami. Naučte se rychločtení, VOP jsou rozdělené do paragrafů a najít sekcí o povinnostech je otázka deseti sekund. Dejte si vyhledat slovo "platba" nebo "eur" nebo cokoliv. Ale nebuďte jako ovce.

 

Začněte se chovat zodpovědně, budťe nedůvěřiví a ověřujte si všechny dostupné informace. OpenOffice.org si zdarma stáhněte z našeho webu. A konečně pochopte, že mnohem horší věci vám může připravit Facebook nebo podobné weby. To bude teprve cvrkot...

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz