přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux a SIP neboli softwarový telefon

Linux a SIP neboli softwarový telefon

Zajímaly by mě postřehy ostatních telefonistů, zda a jak spolu v Linuxu telefonují pomocí... telefonu. Ale softwarového.


Skype zná každý, ale to není TA telefonie, kterou myslím. Používám SIP účet a potřebuji volat dalším lidem, kterým bych tohle řešení nabídl a případně pomohl zprovoznit (ano, redakce našich webů).

Takže modelová situace: všichni máme SIP, já placený, ostatní třeba zdarma, a chceme si volat, samozřejmě taky zdarma, což by mohlo jít, anžto operátoři obvykle tuhle službu nabízejí. Tak hledáme společný nástroj - a to je ten průšvih. Zatím jsme nenašli žádný, který by skutečně fungoval.

Odbočka: Volat lze i přes Jabber, někomu to funguje, mně a kolegyni to nefungovalo zejména kvůli tomu, že jsme nebyli schopni nastavit vstupní a výstupní audio systém (Pidgin), případně se aplikace vůbec nespojí (Psi, Kopete).

Osobně jsem zkoušel několik programů, a to i pro klasické volání. Jejich nastavení je strašně složité, špatně se ovládají, vývoj probíhá pomalu a celkově jsou často nepoužitelné. Nebo jsem neschopný, což je taky možné. Týká se to např. LinPhone, Twinkle nebo KPhone.

Dnes jsem konečně zavolal pomocí Ekigy, ale nebylo to zdarma (to sice v jednom případě nevadí, nicméně pro konfereční hovory je to nepoužitelné) a nastavení bylo krkolomné. Také jsem objevil Blink, nemá ale ještě binárku pro Linux, tak čekám. Vyzkoušíme snad také SFLphone, čímž se novinky vyčerpají. Čím voláte vy? Napište, díky za diskuzi.

Pro pořádek: Wengo, dříve OpenWengo, je de facto mrtvé (pod názvem QuteCom). Gizmo5 odkoupen Googlem a zatím ticho. Google Voice funguje jen v US.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz