přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux a Windows - věčný boj?

Linux a Windows - věčný boj?

windows.png

Dobro a zlo. Linux a Windows. Linux is da best, Windows suxxx. Už jste něco takového četli?


Nadávali vám do widláků? Nebo naopak. Linux používají poďobaní zamindrákovaní puberťáci, kteří mají problém „sbalit kočku“, tak své emoce promítají do počítače, potažmo Linuxu. Linux je nedodělek, protože kdyby za něco stál, už ho nějaká firma koupila a prodávala. Linux nemá hry, nemá podporu hardwaru, musí se na něm všechno kompilovat a běží v příkazové řádce, kterou zvládají jenom ti poďobanci, kteří ho používají. Zkrátka nic pro normální lidi, jako jsem já.

To všechno jsou předsudky. Stejně jako že brýlatí lidé jsou chytřejší, blondýny hloupé a v mercedesu budu lepší řidič. Přitom rozumně smýšlející člověk přece musí připustit, že když má jeho blonďatá milá doktorát, sousedova tmavovlasá paní odřela nové auto při vyjíždění z garáže a brýlatý kolega neumí ovládat kopírku, může to být jinak také v případě nekonečného dohadování a někdy hloupé argumentace v kauze Linux kontra Windows (nebo v zájmu „politické korektnosti“ Windows versus Linux).

Jak se můžete dočíst na naší stránce Co je Linux, má Linux s Windows mnoho styčných bodů. Linux ale není Windows. Nikdy nebyl, není a nebude. A to je právě to, co tvoří v chápaní obou znesvářených skupin třecí plochu. Existují aktivity, které mají některé linuxové distribuce upravit tak, aby vypadaly jako Windows.

Windows je majoritní a nejpoužívanější operační systém. Ale to neznamená, že zde není prostor pro jiné systémy a prostor pro jejich fanoušky a uživatele. Microsoft je asi největší firma světa, která má výbornou strategii a mnoho peněz, kterými může mnoho věcí ovlivnit. Každá její konkurence to má těžké, ale proč to nezkusit?

Samozřejmě nejhorším přístupem je ve všech ohledech násilí. Proto je násilné přesvědčování, že Linux je lepší než Windows, kontraproduktivní, nesmyslné a hlavně zbytečné. Platí to i obráceně, pochopitelně. Každý nechť si používá, co a jak chce, ale ať nebrání jiným v této vysoce individuální volbě. A hlavně pro lidi, kteří tohle chápou, je tady náš portál LinuxEXPRES. Nechceme přesvědčovat, že je Linux lepší, posouzení necháme na uživatelích; chceme pomáhat těm, kteří s Linuxem pracovat chtějí. A často používají stejně intenzivně Windows.

Není na světě všechno růžové, proto se zaměřujeme na spolupráci Windows-Linux (či obráceně). Tematiku jistě nelze vyčerpat, stále se pokoušíme vybrat to nejdůležitější. Věřím za celou redakci, že vám naše články pomohou, snažíme se zohlednit mnoho hledisek: instalace obou systému, spouštění programů pro Windows v Linuxu, používání tzv. emulátorů, přenášení textových souborů mezi systémy a mnoho dalších zajímavých věcí. Tím naše snaha pochopitelně nekončí, nadále se tomuto tématu budeme věnovat.

Děkujeme za přízeň a vaše ohlasy.

Otištěno jako editorial v čísle 3/2007. Provedeny změny reflektující současnost (2.11.2007).

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz