přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux pro důchodce

Linux pro důchodce

Mám sen - vytvořit distribuci pro lidi na penzi.


Pro takové, kteří mají starý stroj, protože nemají na nový, kteří nemají na placený software, protože jim na něj nestačí důchod, kteří nikdy s počítačem nedělali, protože se narodili dřív, kteří sice vědí, že jsou pomalí a staří, ale chtějí mladým ještě dokázat, že to s počítačem umí. Ano, pro důchodce se pořádají kursy výpočetní techniky a internetu. Ale ty jsou podle mě špatné, protože z počítače dělají velkou vědu. A on taky počítač velká věda je, když před sebou vidíte spoustu hejblátek a udělátek, celý ten křehký systém, který se může jedním neopatrným zásahem sesypat.

Ideální systém pro důchodce by měl skrýt všechnu tu složitost. Nabídnout jen tu nejzákladnější nabídku. Učinit systém co nejméně zranitelným a to do té míry, že by ho nešlo narušit ani vizuálně (např. přesunem ikon). Uživatel by měl mít pocit, že dostat se na internet je tak jednoduché jako zapnout televizor - tlačítko pro spuštění, tlačítko pro vypnutí a základní přepínání kanálů. Systém musí být odolný vůči virům. Výrazný design. A konečně systém by měl být co nejméně hardwarově náročný.

Rozhodl jsem se, že udělám takový systém pro otce, válečné dítě, nyní v důchodu. Uvolnil se mi počítač (AMD Athlon, 1000 MHz s 379 MB, k tomu 14 palcový monitor). Na počítač jsem nainstaloval Salix OS. Tenhle systém jsem si vybral proto, že nedokážu nainstalovat nic jiného než různé verze Slackwaru, nic víc v tom nehledejte. Bohužel Zenwalk v poslední verzi není příliš stabilní a Salix OS jako odlehčený Slackware je podle mě ideální pro tento typ práce, kdy sestavuji vlastní odlehčené prostředí. 
Vytvořil jsem obrázek na plochu (obrázek staříka jsem našel přes google, zbytek dokreslil).

SL_wallpaper.png

Základní konfigurace je jednoduchá. V XFCE jsem vypnul zobrazování Systému souborů a nechal na ploše pouze ikonu Disketové jednotky a Dokumentů. Dále jsem smazal všechny ostatní ikony a vytvořil spouštěče pro stránky, které mého otce zajímají - bazarové stránky a slevy v supermarketech.

SL_plocha.png


Potenciálním nebezpečím jsou reklamy, stačí na ně kliknout a odvedou uživatele pryč. Proto jsem do Firefoxu nainstaloval doplněk Adblock Plus. Ten blokuje většinu reklamy na stránkách.

Firefox_s_ADP.png

Novinky.cz se zapnutým Addblockem.

Poslední hlavní změna spočívá v upravení nastavení Předvoleb přihlašovací obrazovky. V kartičce bezpečnost jsem povolil automatické přihlašování pro účet mého otce. Díky tomu pouze počítač zapne a otevře se mu systém. Jednoduchost zapínání, naproti tomu složitost vypínání. Když klikne na ikonu vypnout, objeví se nabídka několika různých možností od “Odhlásit” po skutečné vypnutí. Tolik možností bude otce plést.

automaticke_pr__ihlas__ova__ni__.png



Zbývá udělat

Rád bych časem přešel z XFCE na Blackbox. S pomocí aplikace Icons tam lze vytvořit relativně statické a velké ikony pro spouštěče a ovládání systému (vypnout).

Starý počítač s tímto systémem běží svižně. Uvidí se, nakolik otec bude schopen sám si se systémem poradit. Testování bude jistě delší a rozhodně podnětné a dojde při něm ke korekcím základního designu tohoto “linuxu pro důchodce”. Budu rád, když se se mnou podělíte o vlastní zkušenosti s nasazováním podobných systémů. A třebas najdu někoho, kdo by se chtěl přidat a pokračovat v dalším rozvíjení tohoto “Senior linuxu”.



 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz