přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, #LinuxConEurope #Prague2011 #report

#LinuxConEurope #Prague2011 #report

Linuxové konference, které na konci října poprvé v Evropě hostila Praha, k nám nepřinesly jen samotného Linuse, ale hlavně nám daly ochutnat pocit, že svět je u nás a my mu můžeme být nablízku. 


Linus sice mezi dělný lid nezamířil, ale bylo zcela běžné potkat Jima Zemlina (šéf pořádající Linux Foundation), Alana Coxe (programátor jádra), Klause Knoppera (autor Knoppixu), Itala Vignoliho (člen The Document Foundation) a tucty dalších osobností, které mají vliv zrovna na ten váš oblíbený software. Pokud jste našli odvahu a oslovili je, mohli jste si s nimi dát kafe a povykládat si. To považuji osobně za zcela nejdůležitější faktor všech konferencí. Ty mezinárodní mají ale faktor X, protože se sjedou lidé z celého světa. Na jednom místě můžete potkat lidi, jejichž e-maily běžně čtete v diskuzích, kteří na blozích oznamují další skvělé změny v softwaru nebo přednášejí na úplně jiném konci světa než je ten náš. Najednou stojí vedle vás a vy s nimi můžete mluvit. (Svěrákovsky podotknu – děti, učte se jazyky, nebo budete vlastní vinou stát v koutě.)

dsc_2560.jpg

Liberix lokálním partnerem

Liberix, který v České republice vydává magazíny LinuxEXPRES, openMagazin, Open source & praxe a naplno se věnuje propagaci open-source softwaru, byl lokálním partnerem akce. Díky tomu jsme získali volný vstup pro dva lidi – Roberta Krátkého a mě. Absolvoval jsem dva dny (středa, čtvrtek) a množství přednášek. Robert na konferenci strávil středu a pátek, střídali jsme se tedy v psaní na Facebook (Twitter byl na nás v ten okamžik příliš náročný kvůli krátkosti zpráv), návštěvách přednášek a pořizování rozhovorů.

dsc_2621.jpg

Na konferenci jsme se připravovali týdny předem a snažili jsme se kontaktovat média, zejména Česká (televizi a rozhlas). Zájem projevily jen Hospodářské noviny, ale kvůli kolizi termínů redaktoři nemohli dorazit. Celkově vzato naše tiskové zprávy a všechny ostatní pokusy o komunikaci nezaujaly a domnívám se, že stejný problém řeší i jiné subjekty zabývající se stejnou oblastí. Open source prostě „nikoho“ nezajímá. Nebo to fakt neumíme.

Sumář přednášek

Přednáška prezidenta Free Software Foundation Europe Karstena Gerloffa se jmenovala The Water in Which We Swim a zabývala se vztahem politiky a veřejné správy k otevřeným standardům, formátům a softwaru. Problémem je nedůvěra, patenty, neinformovanost a nedostatečná lobby, zejména na evropské úrovni (ale nejen tam). FSFE vítá podporu, dárce, aktuální kampaň je podpora svobodných PDF prohlížečů, nejen toho známého uzavřeného, na který odkazuje každý úřad.

Klaus Knopper osobně představil aktuální verzi svého live systému Knoppix, vysvětlil použité komponenty, postupy a plány do budoucna. Knoppix nyní používá také prostředí LXDE a můžete si jej nainstalovat na disk (stylem 1:1 bez jakékoliv interakce).

Za Document Foundation hovořil Italo Vignoli a samozřejmě také mluvil o LibreOffice. DF oslavila rok existence a nemá se za co stydět – ba spíše naopak. Trocha čísel: 82 mirrorů, 200 GB hostovaných dat, 10 TB provozu/měsíc BEZ downloadů. 136 členů, 280 překladatelů, cca 109 jazyků, 275 přispěvatelů do kódu, z toho 230 nových vývojářů (DF nevyžaduje smlouvu o přispívání, což je zřejmě hlavní důvod, proč se o práci vývojáři zajímají). Do Calcu se připravuje nové „jádro“, které by mělo vylepšit výpočty a přinést kompatibilitu s makry Excelu – věc klíčová pro všechny firmy.

dsc_2654.jpg

Mandriva Linux prezentovali Rusové, kteří se ani netvářili, že by někdy chtěli umět francouzsky. Mandriva už prostě francouzská není, také z přednášky vyplynulo, že má své místo v ruském národním systému pro školy a to je dnes její hlavní úkol. Nabyl jsem dojmu, že je to levně koupená technologie a její současní uživatelé nejsou zajímaví, protože Rusko hodlá vybudovat IT systémy a vybavení pro své školy, což je hlavní cíl. FOSS se v Rusku používá na různé úrovni již přes deset let, existuje poradenské centrum, jehož služeb využívá 57 000 škol (!!) a uživatelé se počítají na miliony. Celý systém je poměrně složitý a Mandriva tvoří aktuálně jeden z nosných operačních systémů, ale je pravděpodobné, že se budou používat i další. C'est la vie.

dsc_2674.jpg

Jedna z dalších přednášek se jmenovala Where is the Money in Open Source? a ačkoliv byla přednášející Nithya Ruff z firmy Wind River Systems velmi srozumitelná a profesionální, pouze rekapitulovala to, co všichni vědí (nebo mám dojem, že to všichni vědí). Prodávají a poptávají se služby, je třeba vytvářet přidanou hodnotu, neboť software je často dostupný bezplatně. Existují rizika, s nimiž je třeba počítat, a je nutné zákazníky jednak edukovat (co je open source) a jednak motivovat (proč ho mají chtít).

Co nám konference přinesly

Liberixu přinesly konference nové kontakty – ať už místní nebo mezinárodní. Měli jsme možnost poznat, jak vypadá profesionální konference a srovnat si ji s těmi tuzemskými (třeba LinuxAltem). Samozřejmě jsme se dozvěděli množství novinek, i když některé nezněly zrovna ideálně (situace kolem Mandrivy). Moje doporučení je jednoznačné – učte se jazyky a jezděte do světa. Ne vždycky přijede svět za námi.



dsc_2585.jpg

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz