přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, M-Audio Oxygen8 V2 a Linux

M-Audio Oxygen8 V2 a Linux

Tématem dnešního zápisku je MIDI kontrolér M-Audio Oxygen V2 a jeho zprovoznění v Linuxu. Jedná se o 25 klávesovou klaviaturu s dynamikou kláves, osmi otočnými ovladači, pitch bend & modulation kolečkem a několika dalšími funkcemi včetně transportu.


m_audio_oxygen.jpg

Nový Oxygen dostal do vínku kromě tlačítek na transportu (play, stop, loop a podobně) také pět funkčních programovatelných tlačítek, dvě pro volbu oktávy, displej schopný zobrazovat číslice a volbu programu a také 10 paměťových slotů, které jsou plně programovatelné přes MIDI SysEx.

V balení najdeme ovladač pro Windows a MacOS, SysEx utilitku Enigma a program Ableton 5 LE, který lze na internetu zdarma povýšit na novější verzi 6 LE. Bohužel Light/Limited Edition tohoto jinak vynikajícího live-performance programu je silně omezená, a tak téměř v praxi nepoužitelná (4 stopy/4 varianty – to je málo). My se ale budeme věnovat pochopitelně Linuxu, takže tohle nás až tak nezajímá.

Instalace je snadná – zařízení zapojíte pomocí USB kabelu k počítači. Doporučuji k zadnímu USB portu nebo k HUBu se síťovým adaptérem, protože tato klaviatura je plně napájena z USB a při přetížení se vám bude opakovaně odpojovat. Pokud máte moderní linuxovou distribuci, tak jste s instalací skončili – potřebný jaderný modul se automaticky nahraje.

usb 7-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 7-2: configuration #1 chosen from 1 choice
usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio

Funkčnost zařízení můžeme ověřit velmi snadno – stačí si nechat vypsat ten správný speciální soubor a na klávesy něco zahrát:

cat /dev/snd/midiC1D0

Jméno souboru může být jiné podle toho, kolik audio zařízení v systému máte. Například může být midiC0D0 nebo midiC2D0. Pokud nemáte jiné MIDI zařízení (například zvukovou kartu s MIDI), pak najdete v adresáři snd jen jeden soubor. Při mačkání kláves, tlačítek nebo pohybu ovladači budou na konzoli vypisovány „nesmyslné“ znaky – to je MIDI komunikace. Pokud na obrazovce nic neuvidíte, něco je špatně – podívejte se do logu.

MIDI klaviatura je speciální zařízení podobné piánu, které ovšem neumí vydávat žádné zvuky. Připojuje se k počítačům či externím samplerům/syntetizérům (a jiným MIDI zařízením) a úkolem klaviatury je pouze přes MIDI protokol dodávat informace o stiscích kláves. O zvuky se starají jiná zařízení (v našem případě Linux s potřebným programem).

Nyní můžeme spustit JACK démona (oblíbil jsem si rozhraní qjackctl) a syntetizér Hexter – vynikající softwarový syntetizér emulující legendární Yamahu DX7, který je schopen přímo (!) načítat originální patche pro dé-iks-sedmičku. Budu předpokládat, že máte potřebné balíčky nainstalovány a že JACK démon korektně běží a klaviatura je připojena. Spustíme nyní hexter v DSSI JACK aplikaci.

jack-dssi-host hexter.so

Start chvíli trvá, poté se objeví okno Hexteru (je vytvořeno pomocí GTK toolkitu). Nyní je třeba spojit v qjackctl v okně Connections/MIDI výstup klaviatury se vstupem Hexteru. To je vše, můžete začít hrát. Změny banků lze provádět myší v GTK rozhraní, nebo také přes tlačítka na klaviatuře.

Někdy příště se mrkneme na sekvencer Rosegarden a multitrack Ardour a zkusíme v Linuxu i něco nahrát.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz