přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Máte optickou nebo laserovou myš?

Máte optickou nebo laserovou myš?

Tak nějak v podvědomí jsem měl vždy zakořeněno, že to je to samé, ale opět jsem se spletl.


Představte si situaci, že přijdete do obchodu a chcete koupit myš. Nic neobvyklého, myši s kuličkou se už nevedou a tak řeknete, že chcete optickou (laserovou) myš a prodavač vám pohotově nějaké nabídne, v ceně řekněme za pár korun (<100,-).

 

Moje myš (čti mouse :) mi v poslední době (půl roku) přestávala vypovídat službu a místo jednoho kliku náhodně emulovala dvojklik. Někdy se tato „emulace“ hodí a tak vzhledem ke své lenosti mi trvalo poměrně dlouho než jsem se odhodlal koupit myš novou.

 

Původní myš stála asi 80,- a tak jsem se rozhodl zakoupit nějakou lepší, co by mi vydržela déle než jenom záruční dobu a koupil jsem teda myš za dvojnásobnou cenu. Jaké bylo však moje rozčarování když jsem myš zapojil a ona se tvářila jako mrtvá, tzn. žádné světélko nic...

 

Byl jsem z toho docela zklamaný, že jsem dostal vadný kus, ale po naběhnutí hibernovaného PC koukám, že myš funguje a dokonce i na černém stole, kde předchozí myš poslušnost odmítala.

 

Bystrý čtenář se jistě dovtípí, že jsem nějaké ****, ehm, že jsem prostě zaspal dobu... Ale v čem je teda rozdíl a jakou myš jsem to vlastně koupil?

 

Na myši je shora napsáno slůvko laser, takže je bezpochyby laserová. Nejprve jsem se divil proč to tam píší, když se to rozumí samo sebou, co by tam taky bylo jiného, že ..., ale chyba lávky.

 

Až teprve wikipedie mi vše objasnila. Ať už se světélkem nebo bez něj, obě myši jsou optické. Pokud vám myš svítí, pak máte optickou myš s diodou LED a příslušným senzorem maximálně optickou myš s optoelektronickým senzorem, ale to rozebírat nebudeme.. Pokud světélko nevidíte a nepatříte mezi příznivce kuličky pak zbývá možnost optické myši s laserem.

 

Takže co, frčíte na diodě nebo laseru? :-)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux