přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Není ps jako ps

Není ps jako ps

V poslední době jsem začal dělat více na jiných UNIXech, než je Linux. A pokud je člověk zvyklý jen na Linux, čeká ho nejedno překvapení.


Ve většině linuxových distribucí existuje alias "ll" na "ls -la". Když si na něj člověk zvykne, stává se, že tuto zkratku napíše před úplně každou situací, kdy se snaží dostat kompletní výpis adresáře. Následuje vypsání celého příkazu: ls -la.

A pokračujeme dále, navyklý jsem na "ps -axu". Používám ho v této formě (nevím proč) už drahnou dobu let. No jo, ale na takovém Sunu s tímto příkazem neuspějete. Adekvátní náhrada je "ps -ef".

Pak má člověk zažito několik dalších programů i příkazů, které denně používá, ale na cílových strojích nejsou tyto balíčky nainstalovány; třeba screen, python nebo mc.

Naštěstí u drtivé většiny programů GNU pouze rozšiřuje a nebortí zpětnou kompatibilitu. Zmíněný příkaz "ps -ef" funguje tedy i na Linuxu (ps z projektu GNU). Jen se člověk musí přeučit.

Mám kolegu, který píše na Linuxu místo "ls" příkaz "dir". Ono to na většině distribucí funguje, jen mi občas ukápne z čela kapka potu, pokud stojím za ním.

Ani nevíte, jak se mi vždycky uleví, když na systému UNIX, kde mám dělat nějakou práci, je alespoň bash. Ó jaký komfort, nesrovnatelné s příkazovým interpretrem sh.

Díkybohu jsem se (před léty) zamiloval. Do Vimu - známí ví. Na všech UNIXech, se kterými jsem měl zatím tu čest, je alespoň nestárnoucí "vi". Ale ne vždycky v celoobrázkovém režimu - to pokud nemáte správně nastavený terminál.

Jistě, pracoval jsem i na BSD systémech, ale tam tyhle věci také fungují (ne všechny). Jenže v Linuxu jsem doma. Návyk je návyk.

A jaké příkazy, na které jste navyklí z Linuxu, nefungují na "cizích" systémech vám? 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz