přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nové návrhy pro GNOME 3

Nové návrhy pro GNOME 3

Co můžeme čekat v nadcházejících verzích GNOME. Designéři přišli s novými návrhy. 


Allan Day, jeden z designérů GNOME, zveřejnil nové návrhy, které by mohly být v dohledné době zapracovány do GNOME 3. Pojďme se na ně podívat:

Přihlašovací a zamknutá obrazovka - v první části videa můžete vidět boot a návrh nové přihlašovací obrazovky. Popravdě se mi ten návrh příliš nelíbí, je ta na můj vkus příliš šedé. Chtělo by to něco atraktivnějšího. To návrh zamknuté obrazovky je jiná, ten se mi líbí hodně. Dnes zobrazuje pouze pole pro zadání hesla. V budoucnu by měla ukazovat hodiny, oznámení o příchozích zprávách, ovládání hudebního přehrávače atd. Mockup už je nějaký čas venku, v tomto videu je ale nově ukázáno, jak se člověk dostane k přihlášení do účtu. Prostě jen zvedne oponu.

Nová upozornění - o těch už jsem před časem psal. Na návrhu se od té doby nic nezměnilo. Úpravy se mi hodně líbí a řeší některé nepříjemné problémy jako přehlédnuté upozornění.

Spodní panel - na spodním panelu mi nejvíc vadí to, že ikony jsou pohyblivé. Když na některou z nich člověk najede myší, tak se posune do strany a zobrazí se popisek. Člověk tak občas honil ikony po panelu. To by se nyní mělo změnit, ikony budou větší a nepohyblivé. Další věcí, která mi vadila, byla průhlednost panelu. Moc mi to vzhledově nesedělo. I to by se mělo podle návrhů změnit.

Tisk - kompletně přepracované by mělo být dialogové okno pro tisk. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi, ale na první pohled se mi to líbí. Na wiki GNOME je kompletní seznam mockupů, pokud vás to zajímá více.

Úvodní nastavení - téměř každý desktopový systém má úvodní nastavení, které se uživateli zobrazí při prvním spuštění systému. Zatím si to každá distribuce řešila po svém. GNOME chce nyní přijít s vlastním řešením, které bude dobrovolné a bude sloužit jako referenční pro jednotlivé distribuce.

Posouvání - v současné verzi dostalo GNOME kinetické scrollování. Existují už mockupy, jak bude scrollování fungovat na zařízení s myší a na dotykové obrazovce.

Dále se např. pracovalo na novém designu instalace aktualizací.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog