přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Novinky v Kubuntu 7.10

Novinky v Kubuntu 7.10

Tenhle zápisek by se měl spíše jmenovat Novinky v Ubuntu 7.10, ale když se mě někdo zeptá, jakou distribuci používám, odpovím Ubuntu s KDE. Tak jsem totiž před léty nainstaloval první verzi Ubuntu, chvíli jsem používal Gnome, ale pak jsem přešel na KDE, které používám dodnes. Technicky vzato po nainstalování KDE do Ubuntu se z mé distribuce stalo Kubuntu (mám i toto logo, když systém startuje). To jen tak na okraj, vrhněme se na novinky, které jsem pocítil já, jako dlouhodobý uživatel této distribuce.


Upgrade

Upgrade proběhl prakticky na jedničku, standardním doporučovaným postupem pro Ubuntu (tedy přes update-manager) jsem několikrát kliknul, aby mi systém oznámil, že na svazku /boot nemám dost volného místa. Odinstaloval jsem tedy několik starých jader a proces spustil znovu, nyní už vše probíhalo podle plánu. Během instalace balíčků bylo několik dotazů (cca 20), všechny jsem úspěšně „odklepal“ – týkaly se konfliktů u konfigurace. Asi z 90 % jsem nechal aplikovat novou konfiguraci, jen ve dvou případech jsem chtěl ponechat nastavení takové, jaké jsem si vytvořil (Apache, PHP a podobné).

Instalace bohužel neskončila úspěšným dialog boxíkem, ale hlášením, že balíky tetex-live, rosegarden, lilypond a jejich závislosti. Tyto balíky jsem tedy odinstaloval a provedl apt-get dist-upgrade ručně, abych se ujistil, zda vše co bylo naplánované, skončilo. V plánu již instalátor neměl nic, takže po restartu a opravě jedné chybičky ohledně EVMS se systém nabootoval do stavu, v jakém byl před aktualizací.

Vše zůstalo při starém.

Prošel jsem tedy konfiguraci KDE, jestli tam není něco nového. Změnil jsem si uvítací obrazovku, abych alespoň nějakou změnu po upgradu z verze 3.5.něco na verzi 3.5.něco pocítil.

Jak to šlape

Můj subjektivní pocit je ten, že systém startuje možná o vteřinku rychleji. Částečně to absencí EVMS, který při startu zbytečně zdržoval opakovaným seekováním DVD mechaniky, když v ní nebylo médium. Ale určité optimalizace vývojářů Ubuntu na start systému budou mít také jistě blahodárný vliv.

Asi nejvíce jsem se obával nového X.Orgu. Na svém PC mám totiž spuštěné dva servery, druhý jede na TV a občas si na něj něco pustím. Nechtěl jsem tuto svoji „vychytanou“ konfiguraci rozbořit. Po upgradu se však nic nezbořilo, můj druhý X server funguje nadále skvěle a já si občas mohu pustit na televizi film.

Všechny programy, které intenzivně používám, fungovaly dobře. Především Konqueror, Kontact, Amarok, KTorrent, Komposé, Yakuake, Midnight Commander, GVim, OpenOffice.org, Firefox, Opera a jiné, na které jsem v této chvíli zapomněl.

Díky Vlastovi jsem o víkendu zjistil, že souborový manažer Krusader konečně podporuje brief (zjednodušený) režim, bez kterého se neobejdu. Návyk na tři nebo minimálně dva sloupce je silný a mám jej od dob, kdy jsem používal Volkov Commander. Krusader ve verzi 1.8 final to umí a ještě mnoho dalšího – momentálně ho zkoumám a pokouším se na něj přejít z Midnightu.

Malá poznámka. Tento zápisek jsem měl rozepsaný asi 14 dní. Přechod na Krusader se zatím nepovedl. Stále pracuji s Midnightem. Zvyk je železná kravata... :-D

Když píšu o file managerech, novinkou této verze je Dolphin. Ačkoli preferuji právě Midnight nebo Krusader, občas potřebujete připojit například flash disk a provést jednoduchou operaci – a na to se takový manažer hodí. Používal jsem předtím Konqueror, ale Dolphin nabízí všechno potřebné. A je o něco rychlejší. Tak proč ho nepoužít?

Zdá se, že se zlepšila podpora IMAP protokolu v KMailu, který občas spustím. To chce ale delší testování, chyby se často projeví až časem (u většího objemu e-mailů). Zaznamenal jsem problém u F-Spotu, který se nespustil (hlásil, že neběží DBUS démon). Já ale používám Picassu, takže mi to vůbec nevadí.

Krátce jsem se podíval na nový KDevelop a MonoDevelop. Obě prostředí vypadají opravdu výborně, doufám, že se bude zlepšovat jejich použitelnost zejména co se týká doplňování kódu. Zde je ještě hodně co zlepšovat, celkově jsou to ale již vyzrálé programy. Pěkný je také QT4 Assistant – takové malé MSDN pro QT.

Chyb po upgradu moc nebylo, což mě potěšilo. Předně – při ovládání hlasitosti přes klávesnici (mám na ní speciální tlačítka) se mi ve starší verzi zobrazoval OSD dialog. Nyní ovládání sice funguje, ale OSD se mi někdy nezobrazuje. A pak taky – KDE zapomnělo moje nastavení gest myši, což využívám zejména v Konqueroru při brouzdání webu.

Já používám Ubuntu od jeho první ostré verze, toto je můj myslím třetí upgrade.

Pro uživatele KDE tedy žádná změna k lepšímu, ale také žádná změna k horšímu! Tudíž upgrade mohu doporučit, stejnak ho budete muset provést, až budete chtít upgradovat na další verzi.

No a já se budu už dnes těšit na KDE 4, které doufám přiveze efekty a jiné vychytávky, pak zlepšenou nabídku start a doufejme i vyšší výkon. Do této verze Ubuntu se dá nainstalovat beta verze, ale pokoušet to nebudu. Na to není čas. Kdo si počká…

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz