přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Opera Mini 4 - kruh se uzavírá?

Opera Mini 4 - kruh se uzavírá?

Opera Mini je prohlížeč pro mobilní zařízení, jeho verze 4 však přináší překvapivou změnu pohledu.


Když před pár lety společnost Opera představila prohlížeč Opera Mini, nikde nás něpřesvěčovaly plakáty s výřikem wow. A přece by si to právě tento prohlížeč zasloužil. Proč? Protože se jedná o první opravdu použitelný webový prohlížeč pro mobilní zařízení. Původní idea, že webové servery budou poskytovat obsah ve speciálním formátu pro mobilní zařízení byla obecně nepoužitelná. Zobrazení celé stránky na zařízení také není efektivní, protože dochází ke zbytečným datovým přenosům.

Jak se s tím tedy vypořádala opera? Mezi klienta a server je vložen proxy server, který zajistí úpravu stránky, tedy především zmenšení obrázků, vypuštění části obsahu, rozdělení obsahu na menší části apod. Mezi proxy serverem a koncovým zařízením se potom přenáší pouze to co, je skutečně potřeba.

Druhá revoluční změna byla technologie SSR (Small Screen Rendering). Stránka se nezobrazuje tak jak v běžném prohlížeči, ale je rozložena do uzkého dlouhého pruhu. Typicky se levý, prostřední a pravý sloupec řadí za sebe. Díky tomu je i na malém zobrazovacím zařízení web čitelný (bez nutnosti posouvání horizontálním posuvníkem).

Třetí pilíř je použití kaskádových stylů určených pro mobilní zařízení. Zde je možné ze strany webdesignera definovat jiné formátování než pro  běžné prohlížeče.

S uvedením verze 4 však opera přichází s překvapivou změnou. Jako výchozí nastavení je nyní zobrazení celé stránky, tedy bez použití SSR a bez použití kaskádových stylů pro mobilní zařízení. Hlavním důvodem prý je to, že mobilní zařízení nyní mají větší rozlišení a není důvod už zobrazovat stránku jinak. Zobrazení pomocí SSR je možné zapnout v nastavení prohlížeče.

Osobně mi tento krok připadá nepochopitelný, jako krok zpátky před SSR. Webová stránka sice vypadá téměř jako v prohlížeči, ale pokud si chcete přečíst článek, pak na normálním mobilním telefonu musíte neustále posouvat horizontálním posuvníkem (řadek je delší než šířka displaye). Jednoznačně pozitivní změnou ve verzi 4 je pak možnost otočit stránku na šířku, rozšíří se tím řádek a web se lépe čte.

Tak co, už jste zkoušeli Operu Mini? A jak se vám v ní čte LinuxEXPRES?

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog