přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Oracle a Sun - jak dál?

Oracle a Sun - jak dál?

Zní to jako aprílový žert. Softwarová firma kupuje velkou hardwarovou firmu, která vydělávala také na službách okolo open-source softwaru. Nebo nevydělávala? Nejsem finanční analytik, zaměřím se spíše na to, jak by to mohlo být s produktovým portfoliem Sunu.


Hardware

Akvizicí Sunu Oracle dostane široké portfolio nabídky hardwaru. Sun dodává na trh servery s procesory AMD, Intel a také vlastní technologií UltraSparc. Ani diskové pole a páskové mechaniky nezústávají stranou a dá se očekávat, že se brzy objeví také pracovní stanice, monitory a myši s logem firmy Oracle. Otázka je – bude chtít softwarový gigant pokračovat ve vývoji a prodeji hardwaru? Zřejmě ano, protože Oracle již nyní označuje operační systém Solaris za klíčový, a tento systém byl vždy předurčen pro architekturu Sparc – Intel byl jaksi „vedlejší produkt“. Abych byl úplný, může se také stát, že Oracle hardwarovou divizi prodá, nebo se jí zbaví jinak. Nemyslím, že by to bylo pravděpodobné.

Oracle se dostává k technologii OpenSPARC T1 a T2 – tedy snaze o otevřený vývoj hardwarové platformy. Jaká bude její cesta? Netroufám si tvrdit.

Software

Asi největším úlovkem na poli softwaru bude zřejmě (pro Oracle) zbrusu nový Solaris 10 a jeho open-source varianta OpenSolaris. Do portfolia firmy Oracle perfektně zapadá hned vedle Oracle Linuxu (jedná se o odnož Red Hat Enterprise Linuxu). Licenční politika u Oracle Linuxu je jednoduchá a podobná praktikám amerického Red Hatu – produkt si můžete stáhnout, ale aktualizace a podporu musíte platit.

Oracle Linux se stane vhodným systémem pro menší nasazení, ať už u velmi malých firem (bez podpory), či větších korporací pro nekritické systémy. Solaris 10 bude zřejmě zařazen vedle Oracle Linuxu jako špičkové řešení pro enterprise sféru a bude patrně bundlován se serverovými systémy. Mezi enterprise zákazníky je tento operační systém zaveden a oblíben, velmi často je nasazován na kritické uzly informačních systémů (messagingové páteřní sítě, databázové servery či menší výpočetní datacentra).

Druhým největším úlovkem na poli softwaru je platforma Java. Jedná se o komplexní balík knihoven, vývojových nástrojů, dokumentace a obrovskou uživatelskou základnou především z řad obchodních firem, kterou hojně využívá a na kterou vsadil i Oracle. Spoustu podpůrných nástrojů a softwarových produktů Oracle postavil na této technologii, je členem konzorcií zodpovědných za vývoj klíčových knihoven a programových nástrojů.

Zajímavé bude sledovat, jakým směrem bude uveden vývoj programovacího prostředí Netbeans. Firma Oracle utratila nejeden milion dolarů za vývoj prostředí JDeveloper, což je produkt postavený na technologiích firmy Borland (JBuilder). Oracle nabízí několik řešení v JDeveloperu včetně komponent pro návrh a implementaci databází, tlustých a tenkých klientů a technologii J2EE. Většina řešení je postaveno okolo proprietárních knihoven firmy Oracle, některé jsou ovšem také open-source. Netbeans nabízí velmi podobné řešení, často ale založené na jiných (open-source) knihovnách.

Firma Oracle získala nedávnou akvizicí firmy BEA špičkové běhové prostředí na Javu (BEA JRockit – nyní Oracle JRockit). Situace může být podobná, jako u operačních systémů Oracle Linux a Solaris – technologie mohou být nabízeny paralelně. Nutno podotknout, že produkt JRockit je optimalizován na provoz javových serverů a příliš se nehodí pro desktop, takže je to technologie spíše doplňující než nahrazující.

Na Javě je postaveno obrovské množství produktů Sunu z oblasti enterprise sféry a middlewaru: GlassFish Enterprise Server, Enterprise Service Bus (ESB), Message Queue, BPM, BAM, B2B produkty a další adaptéry. Mnoho produktů bylo open-source a nejedna firma nabízela na těchto řešeních postavené produkty. Zde Sun přímo konkuroval firmě Oracle, která v této oblasti nabízí také mnoho svých produktů: Oracle WebLogic Suite, Tuxedo, Soa Suite, BPM Suite, DIS či UCM.

Poznámka: V oblasti middlewaru je mnoho produktů, nemohl jsem zajít v analýze příliš hluboko z časových důvodů.

Produktů firmy Oracle je tolik, že se to nedá ani vyjmenovat a pěknou řádku (desítky) společnost získala akvizicí jiných firem (namátkou Siebel, JD Edwards, Tangosol, Stellent, Sleepycat, PeopleSoft či zmíněná BEA). Situace je zatím nepřehledná, ale jedno je jisté. Mnoho produktů Sunu v této oblasti zanikne, bylo by zbytečné dodávat na trh naprosto shodná řešení. Dá se očekávat, že migrace bude postupná – stávajícím zákazníkům bude umožněn plynulý přechod na produkty firmy Oracle. Jiné zřejmě přežijí, například ty v oblasti identity managementu, ukládání dat či webových/proxy služeb.

Dalším tučným tématem je databáze – Sun má v portfoliu hned dvě hlavní: MySQL a JavaDB. Začnu tou méně známou – relační balík JavaDB je postaven na technologii Apache Derby, kterou věnovala komunitě firma IBM (jaká ironie). Ačkoli je to mladá technologie (resp. není tak dlouho dostupná jako open source), v Java světě se jedná o zavedenou věc také proto, že je distribuována spolu s Javou. Troufám si tvrdit, že Oracle tento produkt uspí, projekt si bude dál žít svým životem pod jménem Apache Derby a distribuován s Javou už nebude.

MySQL. K tomu má nejeden blogger co říci, a já nesmím zústat pozadu.

Produkt Oracle Database je zcela a naprosto zásadním a klíčovým pro celý Oracle, v podstatě se kolem něj točí celý business tohoto monstra a dalo by se říci, že firmu katapultoval na vrchol. Kdo měl tu možnost čichnout si alespoň trochu do podnikové sféry, asi mi dá za pravdu, že MySQL není (a zřejmě ani už nebude) přímým konkurentem Oracle Database. Proto si myslím, že produkt jako takový bude žít dál a Oracle jej bude dodávat na trh ve stávajícím (nebo podobném) licencování podobně, jako nabízí jiné databáze získané akvizicí (např. Sleepycat Berekeley DB – nutno podotknout, že nejde o relační databázi).

Proč tak soudím? Inu to proto, že MySQL nikdy pozice Oracle Database neohrožovala. Ve své pozici je Oracle Database tak zavedená platforma, že se o tom nedá ani diskutovat. Zákazníci z podnikové sféry prostě na jiné databáze než Oracle, DB2 nebo snad ještě MS SQL neslyší. MySQL se prosazuje hlavně v nekritických nebo velmi specifických oblastech, kdežto Oracle Database je mocným nástrojem pro všestranné ukládání dat se špičkovou (zřejmě nejrozsáhlejší) podporou po celém světě.

Společnost Oracle se již nějaký ten pátek také zajímá o technologii PHP a podporuje komunitu dodávkou modulů, tutoriálů i softwarových balíčků. Dnes už firmy dodávají špičková řešení postavená na technologii PHP a databázi Oracle s plnou podporou této společnosti, v některých případech dokonce na úrovni partnerství. Například v oboru telekomunikací, kam trošku vidím, se spojení PHP+Oracle aktivně používá v ostrém provozu.

Dá se očekávat další investice Oracle v této oblasti, dokonce bych si dovolil předpovídat, že by se Oracle mohl začít zajímat o firmu Zend, která stojí za vývojem platformy PHP. Už dnes jsou tyto dvě firmy v úzkém partnerství (společně dodávají na trh produkt Zend Server). Oracle by tak mohl pokrýt velký trh – nasazení malých a středně velkých webových aplikací – za pomoci technologií PHP a MySQL. A byl by to trh obrovský, kde by se mohl Oracle snažit nabízet pozdější ugrade na technologie PHP a Oracle Database, případně v kombinaci s Javou.

Oblast virtualizace je dalším plusem, který Oracle akvizicí Sunu získává. Doplní tak svůj produkt Oracle VM (postavený na technologii Xen) o vyspělý produkt Sun xVM známý též jako VirtualBox. Rodina nástrojů VirtualBox nabízí řešení jak pro desktop, tak pro servery a datacentra (Sun xVM Ops). Nedá se očekávat, že by tyto produkty akvizicí utrpěly, mají špičkovou podporu OS Solaris a Oracle má příležitost nabídnout ucelené řešení v oblasti virtualizace Solarisu podobně, jak je tomu u Oracle Linuxu.

Mobilní oblast, to je část trhu, do které podle mého názoru Oracle vůbec necílil. Spolu se Sunem Oracle získává nezanedbatelný trh v oblasti mobilní Javy. Dnes má J2ME v mobilu snad každý a firma Sun měla svést souboj se společností Google a platformou Android, pro kterou velký bratr vyvinul v podstatě „klon Javy“ (DalvikVM). To proto, aby nemusel Sunu platit licence za každé zařízení, které se s Androidem dodá na trh. Součástí mobilního světa Javy jsou také domácí zařízení (set-top-boxy, televize) a JavaCard – jazyk Java na čipových kartách. Možná právě na vaší elektronické kartě nebo v televizi běží „mikrojava“ a ani o tom nevíte. Od Sunu, vlastně už od firmy Oracle.

Na mobilní Javu firma Sun hodně sázela a v poslední době investovala mnoho úsilí také do technologie JavaFX a JavaFX Mobile (ještě horká novinka). Jaké budou další tahy firmy Oracle v této oblasti je těžké předpovídat. Může si jej ponechat (z licencí na J2ME teče nejedna korunka), nebo jej třeba i prodat (což je daleko méně pravděpodobné).

V jednom článku se nedá srovnat portfolio dvou obrovských softwarových společností. Že jsem na něco zapomněl? To je pochopitelné. Čekejte mnoho dalších článků, analýz a předpovědí na toto téma. Vždyť včera a dnes se jich vyrojilo tisíce. Na jeden produkt ale nemohu zapomenout: OpenOffice.org.

Myslím si, že s takovým trumfem v rukávu, jako je OpenOffice.org se společnost Oracle nemusí bát o vstup na trh, o který se zatím nezajímala. Trh s operačními systémy a desktopy uživatelů. Technologií na to má dost.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz