přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pár poznámek k mému Ubuntu (1)

Pár poznámek k mému Ubuntu (1)

Aneb jak to udělat ještě lidštější..


Je to dlouho co jsem naposled instaloval nový systém a tak to pro mě byla přímo stresová záležitost. Bude se mi líbit? Bude mi vyhovovat? Najdu tam co hledám? Stejně jako při stěhování, i tady platí: "Je lepší vyhořet, než se stěhovat...". Takže pár věcí, které jsem musel řešit.

Nautilus a jeho zamrznutí po hibernaci

Je to hlášená rok stará chyba. Po hibernaci na disk a následném obnovení systému (nejlépe po nějaké době, např. další den) nelze v případě připojení nějakých síťových oddílů (např. Samba či Windows) spustit prohlížeč souborů Nautilus. Zatím se mi zdá, že pomohlo vypnutí zobrazování ikon připojených svazků na ploše počítače.

To se provede grafickým udělátkem z http://ubuntu-tweak.com/, které vypadá následovně.

ubuntu_tweak.png

Skripty spouštěné před a po hibernaci

Nerad restartuji počítač, rád ho ale uspávám. V hibernaci do paměti a na disk počítače mě Ubuntu ohromilo. Jak ale spouštět některé skripty před a po hibernaci? Nejdřív jsem si myslel, že za vše mohou chybějící adresáře /etc/acpi/suspend.d (/etc/acpi/resume.d), do kterých je třeba dodat příslušné skripty. Nakonec se však ukázalo, že se nastavení skrývá v /etc/pm/sleep.d (skripty prováděné při uspání) a /etc/pm/power.d (provádí se při zapnutí počítače). Skripty se jednoduše umístí právě sem, na začátek jména souboru je přitom vhodné umístit např. "10_" pro  nastavení priority spouštění skriptů. Skriptům nezapomeňte nastavit práva pro spuštění uživatelem root.

A jaké, že to mohou být skripty? Třeba připojení/odpojení vzádlených disků nebo restartování určitých služeb (openvpn apod.).

Xine a ztlumená hlasitost

Po startu přehrávače videa xine zůstávala hlasitost ztlumená a při dalším startu přehrávač nové nastavení vždy zapomněl. Řešení spočívalo v úpravě souboru ~/.xine/config a nastavení řádku

audio.pulseaudio_device:pulseaudio

Nastavení parametrů modulu (televizní karta)

Nejen u ovladače televizní karty je třeba nastavit o jaký tuner a kartu se jedná, jak to ale provést při startu počítače? K tomu slouží adresář /etc/modprobe.d do kterého jsou vložil soubor pojmenovaný např. televize.conf a obsahující jediný řádek

options saa7134 card=81 tuner=54

Nastavení samozřejmě záleží na vaší kartě, já používám modul saa7134 s těmito parametry.

Nastavení (G)Vimu

Když už jsem u toho nastavování a také abych do příště nezapomněl co mj. obsahuje můj soubor ~/.vimrc s nastavením pro Vim a GVim spolu s komentářem.

Zapamatuj si poslední pozici v souboru:

au BufReadPost * if line("'\"") > 0 && line("'\"") <= line("$") |
             \ exe "normal g'\"" | endif

Dvojnásobným stiskem " vyrobí „ a trojnásobným stikem " pak “. Aneb není nad české uvozovky (u mě ta druhá vypadá lépe..)

:map! "" „
:map! """ “

Nastavení velikosti a typu písma v GVimu.

:set guifont=Monospace\ 11

Nastavení slovníků pro kontrolu pravopisu. GVim si slovníky stáhne na dotaz sám, jakmile zjistí, že mu nějaký chybí.

set spelllang=cs,en
set spel

Instalace špatností

Abych si poznamenal také nějakou špatnost, doporučuji instalaci tzv. Ubuntu restricted extras. Tenhle balíček nainstalujete snadno z nabídky Aplikace - Centrum softwaru pro Ubuntu. No a co obsahuje, ve zkratce toto:

  • podporu pro přehrávání MP3
  • další zvukové formáty (pluginy GStreamer)
  • písma Microsoftu
  • JRE (Java)
  • Flash plugin pro prohlížeč
  • LAME (pro kódování zvukových souborů)
  • podporu přehrávání DVD (pozor, libdvdcss2 není instalováno)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy