přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PCLinuxOS 2009 beta 2

PCLinuxOS 2009 beta 2

Několikrát jsem už byl rozhodnutý, že půjde z domu. Zdálo se, že vývoj usnul a nic z toho už nebude. V prosinci ale vyšla už druhá beta verze a není tak špatná.


PCLinuxOS je distribuce, která je zaměřena na jednoduchost. Vychází z distribuce Mandrake, od které se před lety oddělila. Po ní si zachovala KDE prostředí, rpm balíčky a různé *drake konfigurační nástroje. Navíc však přinesla instalaci pomocí live CD, správu balíčků pomocí apt-get a synaptics a hlavně průběžné aktualizace. Velkou popularitu si získala verze PCLinuxOS 2007, která vyšla v květnu 2007. Od té doby však vycházely pouze průběžné aktualizace.

Verze 2008 byla několikrát na spadnutí, ale nakonec nevyšla. Podle posledního dění to ale vypadá, že se pracuje na verzi 2009, která bude poměrně konzervativní. Na rozdíl od ostatních KDE distribucí zůstává na KDE3. Toto rozhodnutí je vnímáno různě, částečně je to krok zpátky a částečně je to jistota. Prostředí KDE3 je stabilní. Konzervativnost při výběru se projevuje i zařazením OpenOffice 2.X. Vzhledem k tomu, že distribuce vyjde až příští rok, da se říct, že se opravdu drží při zemi.

A jaký je? Osobně jsem testoval betu1 i betu2. PCLinuxOS 2009 je na první pohled nevýrazný. Kdo používal verzi 2007, vidí na první pohled změnu grafického tématu. Nová grafika je z mého pohledu slabší než ta minulá, působí rozpačitě. Sebejistá černošedá industriální grafika z verze 2007 byla vystřídána ušmudlanou modrou, plnou detailů, které ani nejsou vidět. Takové téma bych si na desktopu nenechal.

pclinuxos

Desktop PCLinuxOS 2009 beta2

Pokud se podívám na aplikace, tak opět následuje rozčarování. Nic nového, téměř vše je stejné jako před lety. Prostě základní nabídka KDE aplikací, která pokrývá to, co běžný uživatel potřebuje.

A nyní nastává chvíle pravdy - hardware. Pouštím z liveCD digitální televizi. Aniž bych cokoliv instaloval, stačí v kaffeine nechat naladit kanály a můžu ji sledovat. Je to osvědčená interní karta, tak přitvrdíme. Do USB zasouvám Pinacle NanoStick, pěkný USB tuner. Bez problému je nadetekovaný, žádné stahování firmware, funguje. Jdeme dál, v šuflíku mám  kousek, na kterém si vylámaly zuby všechny předchozí distribuce - wifi kartu SMC na USB port. Tu jsem zkoušel mnohokrát, nejela nikdy.

usbcore: registered new interface driver zd1211rw

Toto vypadá slibně. Po spuštění konfigurace sítě (nějaké to *drake) vidím korektně SMC, v dalším kroku mi nadetekuje můj wifi router, nastavím zabezpečení a světe div se - funguje. Pokud jde o detekci hardware, tak funguje skvěle.

PCLinuxOS 2009 nebude žádná velká revoluce, která by přinesla nové vlastnosti, ale pro praktické použití to doufejme bude dobrá volba. Asi to těch pár měsíců ;) do finální verze ještě vydržím.

A jen tak pro úplnost, tento příspěvek byl kompletně připraven z LiveCD PCLinuxOS 2009 beta2.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog