přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PClinuxOS

PClinuxOS

V čem spočívá raketový nárůst popularity distribuce PCLinuxOS? Obsahuje něco převratně nového nebo je to módní vlna?


Když sleduji server distrowatch.com, který se zabývá aktualitami ohledně vydávaných linuxových distribucí, tak mě velmi překvapuje úspěch distribuce PClinuxOS. Distrowatch uvádí přehled návštevnosti článečků věnovaných jednotlivým distribucím a od této statistiky se nějak odvozuje popularita distribucí. Není to úplně objektivní, ale i tak tyto výsledky něco vypovídají. V půlročním průměru distribuce PClinuxOS stoupala několik měsíců stupínek po stupínku až se definitivně usadila na prvním místě před druhým ubuntu.

Distribuce PClinuxOS je odvozena od mandrake, z kterého převzala velkou část, včetně sady nástrojů na konfiguraci. Liší se snad jen opuštěním správy balíčků pomocí urpmi a využitím programu synaptic. Ostatní změny jsou především kosmetické.

Distribuci PClinuxOS používám tak půl roku a to proto, že moje ubohá integrovaná grafická karta už nezvládla nové verze mandrivy a žena moje milovaná  a nepočítačová chtěla, aby to vypadalo stejně jak to měla v mandrivě. Nějak se jí to ubuntu nelíbilo. Po pár měsích bych tedy řekl, že je to vlastně mandriva, která funguje i na mém počítači a je trochu hezčí. Žádná revoluce, nic nového pod sluncem.

PClinuxOS podle mého představuje další módní vlnu, která nemá přesvědčivý důvod, ale prostě existuje. Není to poprvé a není to naposledy a není to špatná volba.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog