přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pine & Gmail

Pine & Gmail

tree3.gif

V dobách, kdy byl na linuxových počítačích pouze textový režim, používalo se jen několik emailových klientů. Těmi nejhlavnějšími byly Elm a Pine .


Na Elm si nejspíš vzpomene jen málo lidí. Vyvinul jej Bill Pemberton z Univerzity ve Virginii. Pine, případně jeho modifikace Alpine jsou používány dodnes, i když méně než jiní emailoví klienti (Mozilla Thunderbird, Evolution, Opera ...).

Název Pine je složen z počátečních písmen slov Program for Internet News & Email. Jeho vývoj zajišťuje Office of UW Technology na Univerzitě ve Washingtonu, stejně jako Alpine.

Tento emailový klient je přinejmenším stejně kvalitní jako ostatní aplikace této skupiny a vzhledem k textovému režimu i bezpečný. Sám Alpine používám a jsem s činností maximálně spokojen. Jeho velkou nevýhodou jsou snad jen obtížnější ovládání a pro běžného uživatele neschůdné nastavení, na které je třeba si zvyknout.  Nastavit jej na Gmail s připojením IMAP byl pěkný bonbónek. Ale jako vždy "pan Google" nezklamal a pomohl. Dovolte mi podělit se s vámi o tyto informace, které vedly ke zdárnému výsledku. Instalaci jsem provedl na své oblíbené distribuci CentOS 5.2 ;-) s připojením CDMA 1Mb od společnosti O2.

Postup pro nastavení připojení přes IMAP na GMail.

1. Z repozitory jsem nainstaloval zmiňovaného emailového klienta Alpine.

2. Spustil jsem jej příkazem pine v shellu pod svým accountem (ne pod rootem) a pak v základním menu zvolil volbu Setup (nastavení).

01.png

3. Nastavil jsem položky SMTP a Inbox Path.

SMTP Server (for sending): smtp.gmail.com:587/tls/user=rene.baran@gmail_com
Inbox Path: {imap.gmail.com:993/ssl/novalidate-cert/user=rene.baran@gmail_com}INBOX

03.png

4. Odešel jsem z prostředí nastavení do hlavní nabídky a program ukončil. Při opětovném spuštění vše fungovalo. Po spuštění se mne zeptal na heslo do gmailu k mému účtu a spustil základní obrazovku programu.

02.png

Seznam emailů

04.png

Zobrazení vybraného emailu

Pine i Alpine nejsou jen linuxovou záležitostí. Existují i ve verzích pro MS Windows. Volba, zda budete používat webové rozhraní, Mozillu Thunderbird, Operu či emailového klienta Pine, je čistě na Vás!

Poznámka: Vzhledem ke skutečnosti, že používám anglické prostředí Linuxu a anglické varianty programů, uvádím zde názvy položek menu z této jazykové modifikace. Děkuji za pochopení.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

René Baran

René Baran

René Baran (*1972) vystudoval pedagogickou fakultu JCU v Českých Budějovicích obor "Výpočetní technika a informatika". Ve volném čase se věnuje sportu, četbě, hudbě, programování a fotografování.


  • Distribuce: Debian / Mint
  • Grafické prostředí: MATE

| proč linux | blog


Tagy