přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Používáte linuxové konzole?

Používáte linuxové konzole?

Dnes návod nečekejte ...


Dnes se výjimečně nebude jednat o návod, jen mě ve vlaku něco zaujalo.

Možná to znáte, pokud si člověk před vámi rozdělá noviny tak pokud zrovna nemáte nic lepšího na práci, pak jistě alespoň pohledem zabrousíte na to co je nového - shlédnete obrázky a pročtete alespoň titulky, pokud vám nic menšího vaše oční vada nedovolí. Dnes však můj zrak při odchodu spočinul na něčem zajímavém.

Notebook a u něj člověk, který se zrovna přihlašoval do konzole systému CentOS a tak si říkám, je to normální? :-) Jen pro úplnost dodejme, že tou linuxovou konzolí myslím tu tmavou obrazovku, do které se z grafického prostředí můžete dostat řekněme kombinací kláves Ctrl + Alt + F1 (až nějaké F6) a dál se mezi nimi přepínat pomocí Alt + F1 (až F6, resp. F7 je grafický režim - v Debianu..)

Už tak si připadám dost extrémní, když je v grafickém režimu spuštěno hned několik terminálů a již jsem tímto svým přístupem několik lidí (fyzicky vím jen o jednom ..) odradil, neboť místo klikání raději napíšu jeden či dva příkazy (spolu s kouzelným doplňováním bashe pomocí klávesy TAB) a to pak zaručeně působí nejen profesionálně, ale také to odrazuje ...

No a tak si tu říkám, proč asi měl tu konzoli otevřenou a nic kloudného mě nenapadá. Já třeba konzoli používám pouze v případě, kdy mi nejdou Xka (např. protože nemám "dobrý" ovladač nvidia) nebo chci restartovat nastavení Xorg no a konečně také u serveru, když najdu monitor a nechce se mi chodit ke svému počítači. Navíc pokud v takových nouzových případech v konzoli experimentuji, zpravidla se po nahození grafického režimu zapomínám odhlásit atp. Pamatujete starý dobrý příkaz startx? Už vím, nedávno jsem ho použil v RescueCD, ale jiná situace mě nenapadá.

Pokud by tento zápisek četl ten kdo ví o kom mluvím, pak to nemyslím zle, naopak fandím. ;-)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy