přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Používáte splash screen?

Používáte splash screen?

Řeč bude o obrázku na pozadí při zavádění systému ..


Význam takového obrázku při načítání obrazovky je zřejmý - ochránit uživatele od té hromady výpisů jádra a procesů spouštěných při startu počítače. Ono, kdo by si chtěl při zavádění systému číst o chybách jádra, nedokonalostech HW, o tom kterou službu a s jakou chybou se nepodařilo spustit a kterým službám se to naopak povedlo, o čemž mohou uživatele informovat další hromadou informací.

Mně osobně to nevadí - rád si počtu ;-), ale běžného uživatele to může vyděsit, odradit nebo dokonce zcela znechutit. Je tedy zajímavé sledovat jak se obrazovka zobrazovaná při startu počítače mění. Zatímco u Linuxu to bylo původně čistě textové rozhraní s hromadou toho zmiňovaného textu a dnes (zejména u těch uživatelsky přívětivých distribucí Linuxu) se směřuje k pěkným přímo motivačním obrázkům se stavovým proužkem znázorňujícím proces zavádění systému.

U operačního systému Windows to byla grafická zaváděcí obrazovka snad odjakživa (vyjma záchraného režimu a jakéhosi pazmetku textu u prvních verzí Windows) no a u posledních verzí toho systému už ani nepoznáme co se to vlastně zavádí - jen jakýsi čtvereček zběsile běhá v takovém rámečku. ;-)

Já jsem k tomuto účelu použil splashy. Výhodou programu je snadná instalace i nastavení a proti jiným programům tohoto druhu není nutno kompilovat vlastní jádro.

Instalace

aptitude install splashy

Nastavení

Popis toho co je třeba provést najdete v souboru /usr/share/doc/splashy/README.gz, dovolím si to říct vlastními slovy. V souboru /boot/grub/menu.lst jsem upravil řádek

# defoptions=

na

# defoptions=splash vga=791 quiet

a v terminálu zadal

update-grub

Tím se k používaným jádrům (jádru) přidá potřebný dovětek, díky kterému se při zavádění systému zobrazí kýžený obrázek.

Opravdu to funguje?

Restartujte počítač a uvidíte. S grafikami Intel a ATI mám dobré zkušenosti. Pokud používáte ovladač nvidia, pak uvidíte sami. Dál jsem po tom nepátral, ale tady mi grafika mrzne.

Pokud používáte šifrovaný oddíl (např. pomocí cryptsetup) a zadáváte heslo při startu systému, pak máte smůlu. Splashy to nebere. O dalších problémech nevím. Obrazovka s obrázkem splashy se objevuje při resp. po hibernaci počítače a tak se i zde vyhnete výpisu textu na obrazovku.

Xfce a hibernace

Takový dovětek na závěr. Po kliknutí na tlačítko hibernace při odhlášení z Xfce se mi objevovala prapodivná hláška, která vypadala takto:

Režim spánku a hibernace jsou podporovány pouze pomocí vrstvy HAL, která nyní není dostupná.

Vyřešila to aktualizace balíčku hal z testingu Debianu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy