přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Převod MTS na DV, čím vytvořit jmenovky nebo štítky

Převod MTS na DV, čím vytvořit jmenovky nebo štítky

Sepsal jsem pár tipů na zajímavý software: Operační systém v prohlížeči, převod videa pomocí WinFF a pak tip na vytváření štítků, jmenovek a cedulek.


Svět v prohlížeči

Operák v prohlížeči už tady byl alespoň jednou nebo dvakrát, uvedu tedy třetí případ: CorneliOS. Nedovedu si totiž představit reálné využití, ačkoliv je to tak sexy, mít systém v prohlížeči (nikoliv jen prohlížeč v systému). Kdo v praxi může takové systémy efektivně využívat? Ano, data si můžete ukládat někam do oblak, ale poslali byste tam svou práci? Já ne.

Jak převést MTS videa na "něco rozumného"

Kamera Canon Legria HFR18 nahrává v režimu až 1920*1080 na interní disk. Po připojení pomocí USB rozhraní lze videa zkopírovat na disk. Jsou ve formátu MTS, což je proud dat uložený jako MPEG , ale při přehrávání jsem těžce narazil. Obraz se seká, dojde k rozpadu A/V synchronizace. Vyřešil jsem to převodem na DV. Dalo mi ale práci zjistit, jak to udělat. Prokazatelně to jde příkazem

ffmpeg -i 00010.MTS -target pal-dv -aspect 4:3 ~/temp/test43.dv

Ale tohle není možné chtít po běžném uživateli, který bude chtít stříhat na Linuxu video. Hledal jsem, ale našel jsem pouze jediný program, a to nástavbu nad ffmpeg pojmenovanou WinFF (název nesouvisí s MS Windows). To je jediný mnou nalezený a funkční program, v němž lze naklikat převod videa, aby pak šlo stříhat. Navíc ještě ani není česky (kdo ho počeští?) a musíte si upravit poměr stran, počítá se s 4:3, ale moje video je 16:9.

Pokud ale stříháte v programu Kino, pak jste tohoto kroku ušetřeni, protože Kino videa na DV převést dokáže. Já jsem ale použil OpenShot a ten to neumí. WinFF tedy doporučuji.

Pro práci se štítky a jmenovkami

Prosím, hlavně ne vizitky. Program gLabels je určen pro vytváření cedulek, nálepek, štítků a dalších kancelářských nálepek či kartiček. Disponuje proměnnými, takže se krásně snadno dají vytvářet různé ceduličky s proměnnými údaji na jednom archu. Má českou nápovědu, díky českým překladatelům!

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz