přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Připojení na internet přes Bluetooth a mobil

Připojení na internet přes Bluetooth a mobil

mobil.jpg

V dnešním příspěvku se podíváme na velmi používanou věc: mobil v kapse, internet v notebooku. Chvilku mi trvalo, než jsem na to přišel, ale nakonec jde o strašně jednoduchou věc. Budete potřebovat spárovaná zařízení a balíček wvdial.


Předpokládám, že máte funkční Bluetooth a váš telefon se s mobilem zná a vzájemně si věří. Pokud nevíte jak na to, inspirujte se návodem na přenos souborů, nemusíte postupovat podle celého návodu, stačí zařízení spárovat (části o gnome-obex-server vás nemusí zajímat). Velmi praktické je v mobilu zvolit volbu Povolit připojení - Vždy (což je vlastně ta důvěra).

Nyní je potřeba vytvořit imaginární COMM port. Otevřete pod rootem soubor /etc/bluetooth/rfcomm.conf a vyplníte ho následujícím způsobem:

rfcomm0 {
# Automatically bind the device at startup
bind yes;

# Bluetooth address of the device
device 01:23:45:67:89:ab;

# RFCOMM channel for the connection
channel 1;

# Description of the connection
comment "SonyEricssonG502";
}

Kde 01:23:45:67:89:ab nahradíte MAC adresou vašeho Bluetooth v mobilu a do části komentář dáte cokoli (možná ani není potřeba). MAC adresu telefonu zjistíte například pomocí příkazu hcitool scan.

Teď musíte restartovat službu Bluetooth:

sudo /etc/init.d/bluetooth restart

A potom zbývá nakonfigurovat modem, který bude jakoby připojen do /dev/rfcomm0. Nainstalujte si tedy balíček wvdial a upravte soubor /etc/wvdial.conf:

[Modem0]
Modem = /dev/rfcomm0
Baud = 115200
SetVolume = 0
Dial Command = ATDT
Init1 = ATZ
Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
FlowControl = crtscts

[Dialer mujmobil]
Username = gprs
Password = gprs
Phone = *99#
Stupid Mode = 1
Inherits = Modem0

Toto nastavení funguje pro O2 (Eurotel), podle návodu od Ivana Bíbra by měl fungovat i pro operátora Vodafone (Oskar), ale nezkoušel jsem to. Pro T-Mobile (Paegas) by měl vypadat soubor takto (opět neověřeno):

[Modem0]
Modem = /dev/rfcomm0
Baud = 115200
SetVolume = 0
Dial Command = ATDT
Init1 = ATZ
Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet.t-mobile.cz"
FlowControl = crtscts

[Dialer mujmobil]
Username = gprs
Password = gprs
Phone = *99***1#
Stupid Mode = 1
Inherits = Modem0

Zkontrolujte, že máte zapnutý Bluetooth v mobilu a můžete to rovnou vyzkoušet (doporučuji předem odpojit LAN nebo Wifi, aby bylo prokazatelné, jestli internet funguje).

sudo wvdial mujmobil

Jde mi to spouštět i bez práv roota, ale sem tam to vyhodí chybou hlášku, doporučuji alespoň poprvé spustit s právy roota. Všechno by mělo proběhnout v pořádku. Dokud proces necháte běžet, připojení funguje, po ukončení procesu se od mobilu korektně odpojíte. Pokud nechcete mít otevřen terminál, připojte se pomocí:

wvdial mujmobil 2>/dev/null &

A pro odpojení použijete prostě killall wvdial. Pokud se připojujete pod právy roota, killall musíte samozřejmě volat stejně.

No a pak stačí připojení namapovat na tlačítko vašeho Eee, ale o tom až příště v příspěvku o DebianEeePC.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog