přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Proč bychom měli kupovat notebooky s Windows?

Proč bychom měli kupovat notebooky s Windows?

...když na nich chceme používat Linux?


Vybrali jste si notebook, je výkonný, má dost paměti, velký disk, nepronese se, celkově se vám líbí a ani cena není odrazující. ale najednou zjistíte, že právě v ceně se jako v kukaččím hnízdě může skrývat jedno nepěkné a zapáchající vejce: cena za licenci Windows.

Řeknete si tohle? "No a, tak ty Windows smažu, stejně si tam dám svou distribuci. A těch pár stovek až tisíc oželím." Asi ne. Zřejmě budete očekávat, že si prostě vyberete stejný notebook bez operačního systému nebo dokonce s nainstalovaným linuxovým systémem. a to je právě věc, která může být pořádným ořechem.

Takové notebooky se bohužel prodávají v o mnoho menším množství než stroje s Windows - čest výjimkám.

Kamil Páral, překladatel a aktivní uživatel Ubuntu, si koupil notebook a po spuštění si v licenci přečetl, že operační systém, který se chystá instalovat, nemusí používat, pokud nesouhlasí s uvedenými podmínkami. Může je odmítnout a kontaktovat výrobce notebooku, který připravil systém k instalaci, s požadavkem na vrácení peněz. Samozřejmě by pak data musel z disku odstranit a systém nepoužívat.

Protože chtěl jistě použít Ubuntu, systém Windows neinstaloval, podmínky odmítl a kontaktoval výrobce se svým požadavkem. Rozběhla se složitá mašinérie, ze které vyplývá, že zatímco jinde ve světě je podobný proces formální záležitostí, u nás je vrácení peněz za zboží/službu, kterou jsme si nemohli vybrat, záležitostí pro silné nervy.

Článek popisující celou situaci najdete na blogu Kamila Párala.

Kupujete si počítače s Windows, když je nechcete používat? Jak se bráníte? Držíte ústa a krok? Necháte si to líbit? Nebo je to podle vás v pořádku? Odpovídejte v naší anketě v pravém sloupci webu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz