přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Proč (ne)přecházet na Windows 7

Proč (ne)přecházet na Windows 7

Pár důvodů pro a proti přechodu na Windows 7


V současné době stojím na kraji strmé propasti přechodu na Windows 7 (hovořím samozřejmě o práci). Jaké to má výhody a nevýhody? Následující seznam není kompletní a pokud máte další, můžete je připsat v komentářích. ;-)

Nevýhody

Kompatibilita hardwaru

Ne každý kus hardwaru je kompatibilní a existují k němu odpovídající ovladače pro Windows 7. Tento systém sice přichází s vcelku příjemnou podporou HW a stažením odpovídajících ovladačů přímo z webu Microsoftu, ale nestačí to.

Jako příklad uvedu konkrétní grafickou kartu ATI Radeon 9200, která podporovaná není. A co v takové situaci, když máte hned několik počítačů s takovou grafikou? Když oželím výkon této karty a spokojím se s ubohým ovladačem od Microsoftu, tak skončím na nemožnosti změnit obnovovací frekvenci CRT monitoru a to je při 60 Hz docela zásadní problém.

Multitasking ano/ne?

Rada zní - pořiďte si nový HW. I když sice Windows 7 jsou relativně nenáročné, ne vždy platí že vám poběží na všem. Jedna věc je systém nainstalovat a úplně jiná ho také používat. Uživatel by neměl trávit čas tím, že čeká než se systém vzpamatuje.

Microsoft jako by zapomněl na jednoprocesorové - jedno-jádrové systémy a tak se vám na těchto počítačích může stát, že systém něco dělá (např. instaluje aktualizace) a s počítačem se přitom nedá pracovat.

Méně práv pro uživatele

Co bylo možné dřív, není možné nyní. Např. taková instalace ovladačů síťové tiskárny si na Windows 7 vyžaduje práva správce počítače. Zřejmě to jde nastavit přes práva skupin, ale takový krok zpět výrazně snižuje přívětivost systému jak pro uživatele, tak i pro správce. Můžete namítat, že se tak aspoň do systému nedostanou viry, ale já namítnu, že ty se přeci dostávají úplně jinak (ani nemusím na něco kliknout)...

Podpora systému pro přihlášení do domény ze strany Samby

Windows 7 vyžadují aktuální verzi Samby -  se stabilním Debianem si nevystačíte.

Výhody

Zastaralost Windows XP

Je to tak, udržovat 8? let starý systém není žádné blaho a kromě bezpečnostních a koncepčních prvků se jeho nevýhody jednoduše projevují v mizivé podpoře současného hardwaru. Jen ta hloupá práce s flash diskem nejen mě dává zabrat...

Další neopomenutelnou věcí je výhledový konec podpory - aktualizací systému (do 4 let?) a s tím související zánik systému Windows XP. V dnešní době je také problém sehnat nový kus HW (resp. bude stále větší), který by Windows XP ještě podporoval - nejlépe to je vidět na podpoře notebooků a tohoto systému.

Přenositelnost

Moc jsem nezkoumal ne příliš povedené Windows Vista (zřejmě to umí taky), ale Windows 7 má konečně jednu milou vlastnost především pro správce sítí - je to přenositelnost systému. Mohu si systém na nějakém počítači předinstalovat a pak jeho obraz nainstalovat (naklonovat/"překopírovat") na úplně jiný počítač - rozuměj jiný hardware.

To bylo u Windows XP nemyslitelné a systém jednoduše nenaběhl. Tato přenositelnost Windows 7 je velmi milá. Tím se zkrátí doba potřebná pro instalaci nového počítače či obnovu stávajícího po jeho havárii.

Oprava: O přenositelnosti systému Windows si můžeme znovu nechat zdát. Vždy totiž nefunguje a tak to je spíš náhoda.

Aktuálnost

Je nový, je aktuální, prodává se a používají ho ostatní. Bohužel s sebou nese i některé chyby předchozích verzí (bezpečnostní nedostatky každou chvíli zmiňované v médiích). Na druhou stranu má konečně funkční češtinu v .NET Framework (objevila se už ve Windows Vista). Používá ho většina dětí, jejich rodičů i učitelů. Všichni tedy budou jedna velká rodina a budou spokojeni - stejný systém znají a mají doma nebo na notebooku.

Nevěšlo se jinam

Co tento zápisek dělá na webu věnovaném Linuxu?

Uživatelé Linuxu se chtě/nechtě (chca/nechca) stejně jako ostatní setkávají také s jinými operačními systémy a tak proč ne?

Finanční náročnost

Finanční náročnost spočívající v nákupu licencí systému nepočítám. Někde se může vyšplhat do závratných sum a jinde je nulová.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy